Aproximativ un miliard de persoane cu dizabilităţi din toată lumea se izbesc de numeroase bariere în calea incluziunii în multe aspecte-cheie din societate. Cele mai recente date arată că: peste 1 miliard de oameni au o anumită formă de dizabilitate, adică o persoană din șapte, peste 100 de milioane sunt copii, 50% dintre persoanele cu dizabilități nu își permit terapia corespunzătoare, potrivit stiri.tvr.ro.
ONU atrage atenţia că este foarte important să conştientizăm că dizabilitatea este parte a condiţiei umane şi că toţi ne naştem sau dobândim dizabilităţi mai mult sau mai puţin grave în timpul vieţii. Precizarea este făcută în contextul, în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilităţi este adesea rezultatul prejudecăţilor, al stigmatizării şi al discriminării.
În aceste condiţii, se consideră că prin acordarea de drepturi persoanelor cu probleme, se creează oportunităţi reale pentru această categorie care îşi poate astfel consolida propriile capacităţi şi îşi poate fixa singură priorităţile.
Persoanele cu handicap se confruntă cu discriminarea și barierele care le împiedică să participe în mod egal la viața întregii societăți. Li se interzice dreptul de a fi incluși în sistemul școlar general, de a se angaja, de a trăi independent în comunitate, de a se deplasa liber, de a vota, de a participa la activități sportive și culturale, de a se bucura de protecție socială.
Cele mai multe persoane cu handicap trăiesc în țările în curs de dezvoltare, adesea marginalizate și în sărăcie extremă.
Protecția garantată de tratate privind drepturile omului și fundamentată în Declarația Universală a Drepturilor Omului ar trebui să se aplice tuturor. Persoanele cu dizabilități au rămas în mare parte „invizibile”, adesea subordonate în dezbaterile privind drepturile și incapabile să se bucure de întreaga gamă de drepturi ale omului.
În ultimii ani, a avut loc o schimbare revoluționară în abordarea globală pentru eliminarea lacunelor în privința protecției.
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).