Sâmbătă, 24 iunie  începând cu ora 17,00 va avea loc Expoziția „Ia românească la Budapesta”, care reunește aproximativ 30 de ii românești realizate de meșterul popular Despina Bălteanu și două costume populare complete.

La vernisajul care marchează Ziua Universală a Iei, va fi prezentă profesoara Despina Bălteanu, meșter popular din Băile Herculane, informează agerpres.

Expoziția va fi completată vizual de prezentarea PowerPoint „Ia românească, simboluri și tradiții”, de fotografii ce evidențiază aspectele infinit variate ale iilor, ale portului românesc, înscrise într-un tipar specific României, respectiv cu fotografii cu fanfara tradițională din zona Caraș-Severinului, pe un fundal muzical tradițional românesc.

În perioada 26 iunie-28 iunie, în intervalul orar 18,30-20,30, va avea loc un atelier de confecționare a iilor, unde Despina Bălteanu va îndruma participanții să își confecționeze și să coase singuri o ie după modele tradiționale.

Luni, 26 iunie, de la ora 20,30, după primul atelier de confecționare a iilor va fi proiectată prezentarea PowerPoint „Fanfara satului — o tradiție uitată!”.

Ziua Universală a Iei a debutat în anul 2013 la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.

Expoziția, la care intrarea este liberă, va fi prezentă în saloanele Institutului Cultural Român din Budapesta până pe 29 iunie.