⬤ Sfântul Andrei este considerat unul dintre cei mai mari sfinți făcători de minuni ai lumii ⬤ Recunoscut pentru vindecările trupești și sufletești pe care le-a înfăptuit în mod miraculos, Apostolul Andrei este unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei noastre
⬤ A predicat Evanghelia lui Hristos pe teritoriul României, în zona Dobrogei
Primul chemat de Hristos la Apostolat, după Sfântul Ioan Botezătorul, a fost Sfântul Andrei. Cu sufletele pline de bucurie și speranță, credincioșii ortodocși din toață țara îl prăznuiesc astăzi, 30 noiembrie, alături de clerici, într-un mod cu totul special, aducându-i Sfântului Andrei, mare făcător de minuni al lumii, mulțumire și recunoștință pentru binecuvântările din viața lor. Ziua praznicului ocrotitorului spiritual al românilor este considerată Ziua Națională a Bisericii Ortodoxe Române.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 680, ediția print
Apostolul Andrei, cel înflăcărat de râvna sfântă, s-a născut în localitatea Betsaida din provincia Galileea, în nordul Ierusalimului, fiind fratele mai mic al lui Simon Petru. Ambii au fost fiii pescarului Iona și s-au numărat printre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Amândoi au făcut parte dintre ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul și au ascultat multă vreme predicile acestuia, în pustiul Iordanului. Andrei, ”cel întâi chemat” la apostolie, a fost martor, alături de alți ucenici, la Botezul Mântuitorului și a îndemnat omenirea la pocăință, întărind credința că El este Mesia cel prezis de prooroci. Cartea sfântă ni-l prezintă pe Andrei împreună cu Ioan (viitorul Apostol și Evanghelist) a doua zi după Botezul Domnului, când Ioan Botezătorul le spunea: ”Iată Mielul lui Dumnezeu” (Ioan 1,36). De asemenea, de la sfinții părinți aflăm că, la auzul acestei mărturisiri, și-au dorit să-L cunoască pe Hristos și au pornit în căutarea Lui. În scurt timp, L-au și găsit, iar Mântuitorul i-a zărit, s-a apropiat de ei și i-a întrebat: ”Ce căutați?”, iar Apostolii I-au răspuns: ”Învățătorule, unde locuiești?” El le-a zis: ”Veniți și veți vedea”. În ziua aceea au mers la El și au rămas acolo. Andrei l-a înștiințat apoi pe fratele său, Simon Petru, că ”L-a găsit pe Mesia” (Ioan 1,41).
Anual, mii de credincioși se roagă în peștera din județul Constanța unde a trăit Apostolul
Despre Apostolul Andrei se știe că a propovăduit pe teritoriul României, slujind și propovățuind în zona Dobrogei. O bună parte din viață și-a trăit-o într-o peșteră situată la circa patru kilometri distanță de localitatea Ion Corvin din județul Constanța. În peștera care poartă numele Apostolului se găsește, și astăzi, patul scobit din piatră, despre care se crede că pe el se odihnea Sfântul Andrei. În fiecare an, mii de credincioși vin și se roagă în locul unde a viețuit Apostolul. Fiind proclamat Ocrotitorul României, marea zi a Sfântului Andrei este considerată zi bisericească națională, fiind Ziua Bisericii Ortodoxe Române. El a murit ca martir în localitatea Patras din Grecia zilelor noastre. Nu se știe însă, cu exactitate, data martirizării lui. Se știe doar că a fost răstignit pe Cruce.
Din minunile Sfântului Andrei
Sfântul Andrei a vindecat bolnavi ale căror trupuri erau mistuite de boli grele. Amintim cazul Miximiliei, soția lui Egeat, conducătorul Cetății Patras, care suferea de o boală căreia nimeni nu-i găsea leacul. Ulterior, după ce o creștinase pe Maximilia și pe fratele său Stratoclea, păgânul Egeat a ordonat să fie răstignit pe Cruce, cu capul în jos. Uitându-se la Crucea jertfei sale, Apostolul Andrei a spus: ”O, Cruce atât de mult dorită, eu vin la tine plin de bucurie! Primește-mă cu ușurință pe mine, ucenicul Aceluia care a fost răstignit pe brațele tale, căci și eu totdeauna te-am iubit și am dorit să te îmbrățișez”.