România este criticată într-un raport dat publicității de Departamentul de Stat al SUA cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului în 2016 pentru tratamentele neadecvate aplicate deținuților și romilor, corupția generalizată și discriminările la adresa romilor, potrivit site-ului www.state.gov.
Referitor la condițiile din penitenciare și centre de detenție, raportul menționează că acestea au rămas dure și nu îndeplinesc standardele internaționale. Abuzurile asupra deținuților continuă să reprezinte o problemă.
Conform cifrelor oficiale, suprapopularea a fost o problemă, în special în penitenciare care nu respectă standardul de suprafață per deținut, stabilit de Comitetul pentru prevenirea torturii al Consiliului Europei.
”În luna iulie, țara avea 28.278 de deținuți în închisori ce aveau spațiu pentru numai 18.826. Deși observatorii au remarcat unele îmbunătățiri în anumite domenii, condițiile au rămas în general precare în interiorul sistemului penitenciar”, potrivit raportului.
Conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, citate în raport, în primele opt luni ale anului trecut 58 de persoane au decedat în închisoare, dintre care în trei cazuri a fost vorba de suicid, iar în celelalte 55 de diverse boli.
”Au existat denunțuri continue despre violențe și discriminări contra femeilor. Au fost unele acțiuni și declarații antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă. Opiniile antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste au continuat să fie răspândite prin intermediul internetului”, mai menționează raportul Departamentului de Stat.
O altă problemă reținută în document este aceea că agențiile guvernamentale au furnizat asistență neadecvată persoanelor cu dizabilități și nu au respectat standardele de asistență pentru persoane cu dizabilități în instituții, expunându-le abuzurilor.
Discriminările societale împotriva persoanelor din categoria LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), în special copii, au rămas la nivel ridicat, iar persoane cu HIV/SIDA au continuat să fie subiect de discriminare și hărțuire — notează documentul citat.
Raportul mai relevă că sistemul judiciar românesc a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi oficialii care comit abuzuri. ”Autoritățile au amânat în mod repetat procesele în care au fost implicate abuzuri ale poliției, care în multe cazuri au avut ca rezultat achitări”, mai scrie raportul.
În perioada analizată, nu au existat raportări despre cazuri de dispariții motivate politic.
”Guvernul a respectat în general independența justiției, dar nu a reușit să furnizeze personal, spațiu fizic și tehnologie suficiente pentru a permite sistemului judiciar să acționeze rapid și eficient, ceea ce a avut ca rezultat procese judiciare excesiv de lungi”, se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.
Documentul mai menționează că spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2014 din țara noastră, când observatorii internaționali au consemnat nereguli printre care birouri de votare insuficiente pentru cetățenii români din diaspora, alegerile parlamentare din 2016 nu au înregistrat nereguli. Observatorii au considerat în general scrutinul liber și corect.