O nouă organizaţie vine în sprijinul bolnavilor de leucemie şi al tuturor celor cu afecţiuni grave de sânge. Este vorba despre Societatea Română de Transplant Medular, care a fost înfiinţată recent şi care doreşte să pregătească tot mai mulţi medici şi asistenţi profesionişti în domeniul transplantului medular, astfel încât pacienţii să beneficieze de cele mai bune îngrijiri.
Transplantul medular sau transplantul de celule stem hematopoetice este o metodă de tratament agresivă, cu o mortalitate de 5-30% în cel mai bun caz.În prezent, transplantul medular se realizează în patru centre universitare din ţară. Adulţii din regiunea Bucureşti-Ilfov a căror supravieţuire depinde de o intervenţie atât de complexă sunt investigaţi şi operaţi de specialiştii de la Institutul Clinic Fundeni, din Bucureşti, sau de către specialiştii Spitalului Colţea, din Capitală. Mai există încă două centre la nivel naţional. Unul funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi unul la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu”, din Timişoara. În mod evident, la Timişoara sunt trataţi doar copiii.
Conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular: “Ne dorim să extindem activitatea de transplant medular”
O nouă organizaţie a fost înfiinţată recent, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. “În cadrul Societății Române de Transplant Medular ne propunem să venim în sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant, prin susţinerea dezvoltării acestor proceduri în România, asigurând, prin membrii societăţii, expertiza necesară extinderii activităţii de transplant medular. Ne dorim să creăm un cadru de cercetare ştiinţifică în domeniu, precum şi de formare profesională continuă, care să le faciliteze profesioniştilor implicaţi în realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informaţii, pentru îmbunătăţirea permanentă a practicii clinice”, spune conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular. În acest sens, noua organizaţie va încheia parteneriate cu organizaţiile şi instituţiile naţionale şi internaţionale care activează în acest domeniu, cu scopul de a aduce la cunoștinţa medicilor români progresele din domeniu. Societatea va avea şi o bună colaborare cu autorităţile din sistemul de sănătate din România în vederea demarării unor strategii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular.