Pe viitor, românii a căror supravieţuire depinde de transplantul de plămâni, vor avea şansa să fie supuşi intervenţiei, în România. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog spune că începând de ieri, centrul de la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti este inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar.
România are la dispoziţie un an pentru a dezvolta un program de transplant bine pus la punct. Specialiştii de la Spitalul AKH din Viena ne instruiesc cadrele medicale pentru a realiza transplantul cu succes, dar pun condiţia ca în următoarele 12 luni să facă şi primele operaţii. “Centrul “Sfânta Maria” este inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar şi depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei medicale şi managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţă pentru pacienţi. (…) Este şi o condiţie pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar”, explică ministrul Sănătății, Florian Bodog.
O clinică privată cere acreditare pentru transplantul de plămâni
Pe lângă centrul de la Spitalul “Sfânta Maria” care va funcţiona în subordinea statului, a cerut drept de liberă practică şi o clinic privată. Ministrul Florian Bodog susţine că un astfel de centru medical, şi-a depus dosarul în vederea acreditării pentru realizarea transplantului pulmonar. “Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT (n.r. – Agenţia Naţională de Transplant), au existat două întâlniri cu persoana responsabilă din partea acestei clinici pentru acest program şi pentru a ţine legătura cu ANT. Au fost două întâlniri în care li s-a solicitat să completeze dosarul depus. Dosarul depus la ANT este incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experiență în transplant și până în acest momentul, documentul nu a fost depus”, spune ministrul Sănătății, Florian Bodog.