Natura renaşte odată cu încălzirea vremii. Pentru mulţi, însă, copacii înfloriţi, grădinile înmiresmate şi “îmbrăcate” în frumoasele “covoraşe” multicolore pot fi o reală ameninţare. În sezonul primăvăratic, natura, în toată splendoarea ei, necăjeşte persoanele care suferă de alergie. Dacă te numeri printre acestea, citeşte ghidul celor mai bune soluţii, realizat împreună cu medicul alergolog, Adriana Tudose!
Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov
Vezi aici și varianta PDF a paginii de ziar!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/22.pdf
Aproximativ 20% din populaţia lumii este afectată de rinita alergică, circa 6% are cel puţin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat. La copiii mici prevalenţa este relativ scăzută, dar creşte rapid, atingând un maxim la sfârşitul adolescenţei şi declinând constant odată cu avansarea în vârstă. Incidenţa dermatitei atopice până la 7 ani a crescut dramatic în ultimele decenii, astfel că 10 până la 20% dintre copiii cu această boală dezvoltă astm.
Dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie: “Praful şi polenul, printre factorii care declanşează reacţiile alergice”
“O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, peşte şi crustacee. Alergenele sunt conţinute şi/sau vehiculate de diverşi factori din mediul extern: factori fizici (cum ar fi căldura sau frigul), chimici (substanţe chimice care se regăsesc în medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex etc.) şi biologici (de tipul bacteriilor, virusurilor, paraziţilor, toxinelor microbiene, insectelor, polenului, fructelor, prafului, fulgilor, părului și scuamelor de animale, serurilor heterologe, vaccinurilor etc.)”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie clinică, din cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic şi Tratament.
Manifestările organismului sensibil
Simptomele de alergie variază în complexitate, severitate şi manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele uşoare sau severe, variind de la mâncărimea pielii din jurul ochilor, eczeme, rinită, conjunctivită şi până la bronhoconstricţie (diminuarea diametrului bronhiilor, fapt ce îngreunează respiraţia), vărsături şi diaree, iar în cazuri rare, anafilaxie, o reacţie severă a organismului care poate duce la deces. Manifestările bolii variază considerabil în funcţie de alergenul implicat, precum şi de vârstă.
Cele mai eficiente tratamente şi metode de prevenţie
- Pentru a putea ţine sub control sau trata alergiile trebuie mai întâi să le identificăm! Astfel, testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanșarea unei reacţii alergice. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice și hematologice, fiecare cu anumite avantaje și dezavantaje, iar medicul alergolog vă poate recomanda cea mai potrivită metodă.
- Evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Însă, atunci când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai uzuale medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale.
- În cazul reacţiilor moderate se recomandă tratament antihistaminic H1, iar pentru terapia reacţiilor severe se administrează tratament cortizonic sistemic.
- Dacă suferi de astm sau ești sensibil la alergenii de interior trebuie să controlezi calitatea climatului din casă: temperatură scăzută, umiditate scăzută (între 40 și 50%) și o bună ventilaţie.
- În vederea reducerii expunerii la polenuri se recomandă evitarea activităţilor exterioare, în aer liber, atunci când concentraţia polenurilor este mare (în sezoanele polenice, în special în zilele călduroase și uscate) și realizarea activităţilor în exterior mai ales în zilele umede, înnorate sau ploioase. Și, foarte important, precauţie la consumul de alimente cu reacţie alergenică încrucișată, polen-alimente.
Imunoterapia, cea mai bună soluţie
“Imunoterapia alergen specfică este singurul tratament ce schimbă istoricul natural al bolii (rinită, conjunctivită, sinuzită, astm), protejând în privința apariţiei de noi sensibilizări. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescătoare treptat de alergen, la care ești alergic. Astfel, determină sistemul imunitar să devină mai puţin sensibil la substanţă, prin provocarea de producţie a unui anticorp “blocare”, ce reduce simptomele de alergie atunci când te expui la alergenul respectiv”, adaugă dr. Adriana Tudose.