Pieţele abundă de zarzavaturi. E normal, doar sunt reginele primăverii, în domeniul culinar. Iar savoarea unică și inconfundabilă pe care o conferă mâncărurilor nu este singura lor proprietate. Zarzavaturile tezaurizează certe valori nutritive și valenţe terapeutice. Iată ce puteri miraculoase pot avea zarzavaturile asupra sănătăţii!
Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov.
Vezi aici și varianta PDF a paginii de ziar!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/23.pdf
Mărarul tratează bolile de rinichi
Asigură un aport important de potasiu, fier, sodiu și sulf. Fiind un foarte bun diuretic, acesta împiedică retenţia de apă în organism și devine adjuvant în curele de slăbire și detoxifiere. Mărarul este și un remediu excelent pentru insomnie, anxietate și depresie, deoarece are și propietăţi calmante asupra sistemului nervos. În plus, are capacitatea de a asigura buna funcţionare a rinichilor, fiind indicat în tratarea pietrelor și nisipului de la rinichi, cistitelor și infecţiilor renale.
Spanacul fortifică sângele
Contribuie la fortificarea vaselor de sânge, curăţă organismul de toxine, scade tensiunea arterială, vindecă tusea, previne anemia și rahitismul. Spanacul este foarte bun și pentru sănătatea ochilor, pentru vindecarea arsurilor pielii. De asemenea, acesta poate împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.
Pătrunjelul întărește dantura
Este un bun antiinflamator și o sursă bogată de atioxidanţi. În compoziţia chimică a pătrunjelului se regăsesc cantităţi însemnate de vitamina C, vitaminele B1, B2 și B3, vitamina E și vitamina K, calciu, magneziu, fier, sodiu și potasiu. Toate acestea îl fac să fie de mare ajutor în cazul alergiilor de primăvară, infecţiilor, oboselii sau contracturilor musculare și în tulburările vezicii biliare. Consumul de pătrunjel întărește dantura (conţine și fluor), crește rezistenţa oaselor, protejează ficatul, ajută organismul
să neutralizeze și să elimine toxinele și stimulează pierderea în greutate.
Loboda îmbunătăţește sănătatea inimii
Are capacitatea de a detoxifia sângele, de a preveni anumite tipuri de cancer printre care și cel de colon, de a îmbunătăţi sănătatea inimii și a rinichilor. Consumată în mod frecvent, loboda ajută la prevenirea unor afecţiuni cronice, printre care diabetul și bolile cardiovasculare și crește rezistenţa organismului la infecţii.
Leușteanul asigură o bună digestie
Bogat în vitamine și săruri minerale, leușteanul are numeroase recomandări terapeutice încă din cele mai vechi timpuri. Acesta contribuie la tratarea tusei convulsive, reglarea tensiunii arteriale, buna funcţionare a rinichilor și asigură o bună digestie. Tusea convulsivă, anorexia, indigestia și rănile superficiale constituie doar câteva din multitudinea de afecţiuni în care are leușteanul indicaţie.
Urzicile combat astenia de primăvară
Întăresc unghiile și părul, calmează durerile cauzate de reumatism, ameliorează simptomele rinitei alergice, detoxifiază organismul, conferă energie și îmbunătăţesc tonusul, combat astenia de primăvară și sunt adjuvantele ideale în anemii.