În goana nesfârşită după crema sau tratamentul minune care să lupte împotriva ridurilor şi să elimine imperfecţiunile de pe chipul nostru, ne scapă soluţia cea mai simplă şi eficientă pentru a rezolva cele mai comune probleme ale tenului: somnul. Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne spune în cele ce urmează, cât este de important somnul pentru sănătatea pielii.
Organismul se regenerează în timp ce ne odihnim. Atunci când avem parte de somn suficient, între şapte şi nouă ore pe noapte, efectele benefice se vor vedea imediat şi asupra pielii noastre. Numărul procedurilor cosmetice şi anti-îmbătrânire au înregistrat o creştere exponenţială în rândul femeilor între 30 şi 50 de ani în ultimii ani care cred că tratamentele de ultimă generaţie vor reuşi să aducă îmbunătăţiri vizibile asupra tenului lor. Deşi aceste proceduri oferă în cele mai multe cazuri rezultate, multe persoane uită că îngrijirea pielii începe acasă, fiecare dintre noi fiind responsabil de a-i oferi cele mai bune condiţii pentru a o menţine tânără şi sănătoasă cât mai mult timp.
Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog: „Avem nevoie de somn pentru a ne menţine pielea suplă şi sănătoasă”
„Noi tehnici de corecţie şi atenuare a procesului de îmbătrânire, cum ar fi reducerea ridurilor cu toxină botulinică sau acid hialuronic, revitalizarea pielii cu vitamine şi antioxidanţi prin mezoterapie, refacerea barierei pielii şi stimularea hidratării prin peelinguri chimice au apărut, însă, adesea, sunt pierdute din vedere măsurile generale obligatorii pentru menţinerea sănătăţii pielii, printre care şi somnul atât de necesar pentru fiecare dintre noi. Dacă un copil are nevoie de somn suficient pentru a creşte, o persoană adultă are nevoie de acelaşi lucru pentru a-şi menţine o piele suplă şi sănătoasă”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog. Pentru a înţelege efectele benefice ale somnului asupra pielii este mai uşor să cunoaştem rezultatul lipsei de somn asupra celui mai mare organ al corpului.
Ce se-ntâmplă când nu dormim suficient
Probabil că unul din primele semne care arată că o persoană nu are parte de suficient somn este o piele devitalizată şi lipsită de supleţe, afectată de reducerea fluxului de sânge. „Din păcate, ca urmare o oxigenării scăzute, tenul va căpăta o culoare mai vineţie, vizibilă în special în jurul ochilor, unde tegumentele sunt mult mai subţiri. Ochii congestionaţi, cu cearcăne sunt alt indiciu care arată că nu am avut parte de suficient somn. Din fericire, toate aceste efecte ale lipsei de somn pot fi ameliorate sau chiar complet eliminate dacă dormim suficient. În plus, pentru a reduce şi mai mult umflarea ochilor şi apariţia cearcănelor este recomandat să ne odihnim pe spate, cu capul uşor ridicat”, recomandă dermatologul.
Retenţia de apă
Lipsa somnului va afecta şi procesele metabolice, care scad în activitate. În acest fel ăşi face apariţia retenţia de apă, cel mai uşor vizibilă în jurul ochilor, unde apar aşa numitele “pungi” de apă.
Semne premature de îmbătrânire
S-a demonstrat faptul ca in cazul persoanelor care dorm mai putin de 5 ore pe noapte procesul de îmbătrânire este accelerat, acestea fiind predispuse la apariţia a cu până la de două ori mai multe riduri în comparaţie cu cele care dorm minimum şapte ore pe noapte. „Hormonul creşterii este eliberat în mod natural atât la începutul, precum şi în fazele tardive ale somnului. Acest hormon are un rol esenţial în stimularea producţiei de celule noi ale pielii şi în sinteza de colagen, deci, cu alte cuvinte, susţine regenerarea pielii în timpul nopţii. Atunci când nu are parte de suficient somn, corpul nostru nu eliberează acest hormon de creştere şi produce în schimb mai mult cortizol, hormonul stresului, care stimulează degradarea colagenului. Acest lucru poate creşte inflamaţia pielii, favorizând apariţia ridurilor şi a acneei”, explică dr. Laurenţiu Vlădău. Hormonul creşterii este eliberat numai în timpul somnului profund, atunci când corpul şi creierul sunt capabile să se regenereze pe deplin după activităţile din timpul zilei, iar efectele sale se vor vedea cu siguranţă pe chipul celor care se bucură de cel puţin şapte ore de somn în timpul nopţii.
Boli dermatologice
Atunci când nu dormim suficient, funcţia de barieră a pielii este compromisă şi, ca urmare, bolile dermatologice precum eczema, psoriazisul, dermatita atopică se pot agrava sau pot fi declanşate. Totodată, lipsa somnului va cauza scăderea nivelului de umiditate şi pH-ul tenului, motiv pentru care acesta va arăta tern, lipsit de strălucire. Aşadar, deşi a devenit din ce în ce mai greu să avem parte de o cantitate suficientă de somn într-o societate modernă în care stresul ne urmăreşte la tot pasul, este important să oferim organismului odihna de care are nevoie. În acest sens, Fundaţia Naţională a Somnului din Statele Unite, în urma cercetărilor şi studiilor, a concluzionat că o durată a somnului între şapte şi nouă ore pe noapte este ideală pentru adulţi.