Guvernul vrea să introducă o nouă formă de taxare a veniturilor populației, numită „impozitul pe gospodărie”. Scopul acestei modificări, potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, este aceala de a „fiscaliza aproape totul, pentru că în economia neagră sunt în continuare foarte mulți bani”.

Propunerea este foarte controversată și a generat foarte multe critici. Cu toate acestea, Vasilescu afirmă că, „numai din TVA dacă scoatem din economia neagră 2% din cât nu se colectează acum TVA este vorba de 16 miliarde care înseamnă exact creșterile de salarii din 2017 și 2018”.

Totodată, românii vor putea să-și deducă o parte din cheltuieli.

Pentru salarii sub 2.000 de lei, impozit zero!

Ministrul Muncii afirmă că ideea nu este nouă și se regăsește în programul de guvernare. „Liviu Dragnea spunea că impozitul la salarii sub 2.000 de lei va deveni zero, iar peste 2.000 de lei va fi de 10%. (…) În ceea ce privește deducerile, nu știu câți români sunt la curent că și acum se pot face deduceri pe Codul fiscal din 2015. De exemplu, orice salariat își poate reduce în cuantum de 400 de euro abonamente sau asigurări medicale. Dacă aveți un abonament la o clinică privată, puteți să îl deduceți sau asigurări de pensii sau de viață”, a spus ministrul Muncii. În opinia acesteia, românii ar putea afla de toate aceste drepturi dacă ar avea un consultant fiscal, pe modelul medicului de familie.

Se înființează instituția „consultantului fiscal”

Potrivit acestui proiect, pentru a-i ajuta pe români să-și întocmească viitoarea declarație de venit în mod gratuit, vor exista circa 35.000 de consultați fiscali, remunerați de stat, care, fiecare, va asista, în medie, 200 de contribuabili. Astfel, autoritățile intenționează globalizarea tuturor veniturilor unei gospodării, iar declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal, care va fi „medicul gospodăriei fiscale” și va beneficia de onorariu de la Ministerul Finanțelor Publice, a anunțat, la un post TV, și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.347