După sistarea exportului vaccinului antirujeolic, Ministerul Sănătății interzice scoaterea din țară și a medicamentelor destinate pacienților tratați prin intermediul programelor naționale de sănătate. Documentația necesară sistării exportului de medicamente este în curs de avizare.

 

Anunțul a fost făcut recent, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți prganizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).  Decizia a fost luată ca urmare a avertizării producătorilor și distribuitorilor de medicamente din care rezultă că scăderea prețurilor produselor farmaceutice îi determină pe producători să retragă de pe piață numeroase medicamente. În aceste condiții, anumite programe de sănătate ar putea fi blocate perioade lungi pe fondul crizei de medicamente. În lipsa terapiei adecvate, starea de sănătate a bolnavilor s-ar înrăutăți foarte mult, unii chiar ar putea pierde lupta cu temutele maladii care le mistuie trupul.

2.000 de produse farmaceutice au dispărut din România în ultimii ani

Peste 2.000 de medicamente au dispărut din România, în ultimii ani. Majoritatea sunt produse esențiale în tratamentul bolilor de inimă și vase sanguine, în tulburări ale sistemului nervos, respirator și alte afecțiuni cronice. Multe dintre ele nu au înlocuitori așa că, bolnavilor nu le-ar rămâne decât să îndure cu stoicism durerile groaznice sau, cu orice preț, să facă rost de banii necesari achiziționării medicamentelor extrem de scumpe, eventual aduse din alte țări. Acum cu noile reglementări, vor mai dispărea alte peste 120 de produse farmaceutice.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: „Singurii care sunt afectați sunt pacienții”

„Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. Singurii care sunt afectați sunt pacienții fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente fiindcă vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienții care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul la 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariție de pe piață și care ar putea să afecteze undeva la 800.000 de pacienți pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicația aparatului respirator, medicația sistemului nervos central, medicația aparatului musculo-scheletic”, avertiza încă din iarnă, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.