Ziua de astăzi are o mare încărcătură istorică pentru România. An de an, la această dată, marcăm trei momente deosebit de importante din istoriografia ţării noastre. Să facem o scurtă incursiune în trecutul istoric al zilei de 10 Mai care, timp de zeci de ani a fost recunoscută şi sărbătorită cu fast ca Zi Naţională a României.
Începutul domniei lui Carol I, proclamarea Independenţei care a scos ţara noastră de sub suzeranitatea Imperiului Otoman şi încoronarea primului rege al României sunt cele trei mari evenimente care au schimbat istoria ţării, făcând din această zi de 10 Mai, o adevărată sărbătoare naţională. În cele ce urmează, vom da curs unei scurte prezentări ale acestor evenimente extrem de importante din istoria poporului român.
Prinţul Carol, spaima Imperiului Habsburgic şi Otoman
“Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi Ţara Românească fusese motivul pentru care puterile europene acceptaseră unirea celor două Principate, în 1859. Alungarea domnitorului risca să ducă la dizolvarea acestei uniuni, astfel că elitele aflate la conducere trebuiau să acţioneze rapid. Alegerea prinţului prusac Carol de Hohenzollern-Sigmaringen era sprijinită de Napoleon al III-lea al Franţei, dar nu era bine văzută de Imperiul Habsburgic şi de cel Otoman care anticipau drumul pe care aveau să îl urmeze românii. La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881. Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş”, spun istoricii.
În 1877 România a scăpat de sub suzeranitatea Imperiului Otoman
Zece ani mai târziu, excat în aceeaşi zi, la data de 10 mai 1877, Senatul ţării noastre a votat proclamaţia de Independenţă faţă de Imperiul Otoman. În perioada 1877-1878 când a avut loc Războiul de Independenţă ruso-turc, trupele noastre comandate de Carol au contribuit decisiv. Independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman a fost consfinţită în Congresul de la Berlin, în 1878. Trei ani mai târziu, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat. Pe 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat Rege al României. Până la venirea comuniştilor la putere, 10 Mai a fost Ziua Naţională a României. An de an, în vremea monarhilor a fost motiv de mare sărbătoare. Ziua Naţională a României era marcată prin parade impresionante şi festivităţi cu fast, chiar şi în timpul Regelui Ferdinand I, în vremea Regelui Carol al II-lea şi în vremea Regelui Mihai I al României.
10 Mai, remember
– 10 mai 1866, Carol I a depus jurământul în faţa Parlamentului român şi a devenit, astfel, Domn al României;
– 10 mai 1877, domnitorul Carol I a semnat proclamaţia de Independenţă a României faţă de Imperiul Otoman, proclamaţie care fusese deja votată de forurile decizionale ale ţării;
– 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat Rege al României;
– 10 mai 1866 – 1947, a fost Ziua Naţională a României.