Așa se întâmplă mereu la Buftea. Constant. Iar Centrul Cultural și-a dedicat evenimentele care le sărbătorește minunat copilăria, încă de la începutul lunii. Ba chiar dinaintea aniversării zilei de 1 Iunie. Așa că, între 26 mai și 16 iunie, micii artiști plastici ai orașului își expun lucrările de ceramică, modelaj, grafică și pictură în spațiul ospitalier al așezământului amintit. Și ca totul să fie armonizat cu farmecul lecturii, în prima zi a vernisajului de arte frumoase a avut loc și lansarea editorială a unui nou număr din revista „Fabulafia”,  publicație dedicată exclusiv poveștilor moderne ale vârstei lor.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 354.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar! 

23-page-001

„Călătoresc prin ochii tăi, copile”, scria poetul francez Paul Eluard, inspirat de candoarea și frumusețea interpretării lumii, la vârsta celor mici. Iar când aptitudinile lor și educația celor mari își dau mâna, încolțesc în ei mugurii acelei deveniri adevărate. Ei bine, despre asta e vorba acum.

„Laboratoarele de talente”

Așa se numesc atelierele unde peste 60 de copii bufteni își pun în valoare munca și fantezia creatoare, în artele plastice. Ei sunt îndrumați prin labirintul descoperirilor emoției artistice de către Grațiela Aolăriți, ea însăși grafician și iată, acum, pedagog. Munca, inspirația și talentul copiilor au dus la vernisarea celei de-a 5-a expoziții de acum. Împărțiți în patru grupe, cu începere de la vârsta de 5 ani, fiecare își construiește  lucrarea ca într-un atelier, pornind de la schiţe. Tematica e la libera alegere a preferinței fiecăruia. Grațiela Aolăriți recu­noaște: „Nu după fiecare ședință de curs avem lucrarea terminată, frumoasă și gata de împachetat. Prețuim mult starea creației nestingherite de nicio constrângere, iar opțiunile creatoare ale fiecărui copil sunt respectate cu strășnicie. Așa se naște arta adevărată. ”, afirmă ea.   

La aniversare

Grațiela Aolăriți a adă­ugat: „Laboratoarele de talente au fost inaugurate în urmă cu exact trei ani. Evenimentul de aici e una dintre modalităţile frumoase de a ne sărbători aniversarea. Azi am expus peste 70 de tablouri, peste 40 de lucrări în  ceramică şi mai mult de 100 modelaje din lut, prelucrate, băgate la cuptorul de ars și apoi colorate. Am avansat și am trecut la tehnica ceramicii glazurate. În plus, un lucru esen­țial e acela că lucrări grafice ale copiilor Ioana Aolăriţi şi Maria Gaube au apărut ca ilustrații și în revista „Fabulafia”, cu povești moderne, care își inaugurează apariția celui de-al șaptelea număr din acest an.  Artiștii au reușit astfel o realizare valoroasă și sărbătorim asta.  Poveștile ilustrate din această pu­bli­cație trimestrială sunt scrise de nume sonore ale genului literar. Serban Foarță, Anamaria Smighelschi, Irina Stoica, Florin Bican sunt numai câteva dintre ele”, a mai spus ea.  

De vorbă cu cititorii

Vernisajul și lansarea editorială au avut loc în după-amiaza zilei de 26 mai. La ora 18:00, sala de spectacole a Centrului Cultural a fost plină de asistența micilor artiști și cititori. Cristina Durică le-a vorbit copiilor despre minunata revistă. Ea e editor și fondator al publicației. E de profesie analist și lucrează la „Media Image”, o agenție de monitorizare a aparițiilor editoriale.  Revista face parte dintr-un proiect independent  al Librăriei on-line pentru copii „Merlin Books & Toys”, din Capitală. Tirajul celor câteva mii de exemplare se epuizează de la raft, în timp scurt. Grațiela Aolăriți și Cristina Durică le-au mulțumit copiilor pentru participa­rea la acest minunat eve­­niment. La fel, pentru p­re­zența lucrărilor din expoziție și paginile revistei. Firește, după prezentări au urmat nelipsitele autografe, iar copiii au fost invitați să viziteze și să admire lucrările expuse. Totul s-a întâmplat simultan cu sesiunea, la fel de apreciată, a pișcoturilor dulci, sau sărățele, la discreție.