S-a mai scris o filă din istoria sfântă a bisericii domnești din inima orașului Popești-Leordeni. Un sobor ales de preoți, condus de părintele arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal, alături de părintele paroh Ioan Bondar, protopop al Protopopiatului Ilfov Sud, a săvârșit, luni, de Sfânta Treime, o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, prilejuită de hramul principal al ctitoriei părinților marelui cronicar al Țării Românești, Radu Popescu.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 354.

24-25 ok-page-001

Monument istoric ctitorit de marele vistiernic Hrizea Caridi și de soția sa Maria, Biserica Vintilă-Vodă se înalță semeață și impunătoare, de peste 340 de ani, în peisajul pitoresc al localității Popești-Leordeni. Deși nu este foarte încăpător, lăcașul de cult adăpostește adevărate comori divine. Portalul, bogat ornamentat, care face posibilă intrarea în casa lui Dumnezeu, pisania păstrată încă din vechime, sculpturile decorative, catapeteasma care strălucește din zecile de icoane împărătești, frumoasele veșminte picturale ce împodobesc pereții, perdeaua de icoane unicat, de o frumusețe rară și arhitectura ce păstrează elementele care ilustrează originalitatea vremurilor, dau lăcașului rafinamentul epocii și o inestimabilă valoare de patrimoniu.

Celebrare solemnă a Preasfintei Treimi

Luni, la marele praznic, monumentul istoric a strălucit în lumina Preasfintei Treimi. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un ales sobor de preoți a săvârșit în biserica voievodală o slujbă demnă de comemorarea unui mare cronicar al Țării Românești și, mai ales, de cinstire a Bunului Dumnezeu, în toate cele trei persoane ale Lui – Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Dumnezeu Cel Adevărat, îndreptător al sufletelor noastre. Slujba grandioasă s-a desfășurat în prezența prefectului județului Ilfov, Cristian Ghincea, a edilului Petre Iacob, a viceprimarului Iosif Năstase și a tuturor localnicilor care poartă-n suflet credința, nădejdea și dragostea de Dumnezeu, în ziua Sfintei Treimi. Reuniți în rugăciune, slujitorii și credincioșii au celebrat solemnitatea Preasfintei Treimi așa cum cere Sfânta Scriptură.

Părintele arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal: „Am văzut aici, trăirea în iubire deplină şi în unitate”

„Biserica Vintilă-Vodă este foarte frumoasă, mai ales îmbrăcată în haine de sărbătoare, cum a fost astăzi. Dar, de fapt, frumusețea deplină au dat-o credincioșii veniți în număr mare și de toate vârstele. Tinerii au fost aproape de biserică și asta m-a bucurat foarte mult. Ei sunt viitorul Bisericii. Sărbătorile sunt ca niște întâlniri de familie la care trebuie să participăm cu inima deschisă. Sărbătoarea Sfintei Treimi, cu precădere, ne învață să trăim în iubire deplină, în unitate și comuniune perfectă. Am văzut acest lucru de-a lungul timpului aici, la această biserică, unde au loc frecvent activități sociale, culturale și educative pentru toată lumea. Este o parohie unde preoții chiar își dau silința. Au activități cu tinerii, copiii, ajută nevoiașii, fac bucurii multor oameni. Faptul că domnul primar Petre Iacob și domnul viceprimar Iosif Năstase au fost prezenți la hramul bisericii e un lucru minunat, unește comunitatea indiferent de religie, de statut social sau de vârstă. E știut faptul că în acest oraș sunt și mulți localnici de religie romano-catolică”, ne-a mărturisit părintele arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal. De altfel, părintele Dionisie a ținut și un frumos cuvânt de învățătură prin care le-a explicat credincioșilor că Dumnezeu este Unic, este iubire, fericire și mântuire.

Rugăciuni la moaștele Sfântului Ioan Botezătorul

Cu dragostea lor părintească, de ani buni, preotul Ioan Bondar și preotul Iustin Ardelean oferă fiilor duhovnicești care vin să-și găsească liniștea sufletească în sânul monumentului de cult oportunitatea de a descoperi minunatele mărturii ale credinței. Luni, la marele praznic Împărătesc, aceștia și-au întâmpinat credincioșii cu numeroase surprize duhovnicești. Pentru prima dată, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul adusă de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos, odorul cel mai de preț al lăcașului, a fost așezat într-o răcliță, la loc de cinste în biserică și oferit credincioșilor spre închinare.

Părintele Ioan Bondar, parohul Bisericii Vintilă-Vodă şi protopop al Protopopiatului Ilfov Sud: „Să avem mai multă grijă de sufletele noastre!”

„Tot ca o particularitate, am organizat și o acțiune social-caritabilă pentru toți cei care au participat la hram. Le-am împărțit pachete cu alimente și i-am reunit în jurul meselor pline cu bucate delicioase, gătite de cele mai iscusite gospodine ale parohiei noastre. La ceas de mare sărbătoare creștină, îmi doresc să ne rugăm mai mult, să-I mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darurile din viața noastră și să avem mai multă grijă de sufletele noastre, prin participarea la Sfânta Liturghie în duminici și la sărbători. Și, nu în ultimul rând, să nu uităm de frumusețea costumului popular care ne face mândri că suntem români”, ne-a spus părintele Ioan Bondar, parohul Bisericii Vintilă-Vodă și protopop al Protopopiatului Ilfov Sud, îndemnându-ne să ne păstrăm credința și dragostea de neam, neștirbite.

Petre Iacob, primarul oraşului Popeşti-Leordeni: „Vrem să ridicăm aici un centru pentru asistaţii social”

„Am venit cu mare bucurie la praznicul bisericii. Preoții de aici sunt extraordinari, au dragoste de oameni și au știut să-i apropie și-n momentele lor grele și în perioadele cele mai frumoase. Sunt adevărate modele pentru localnici. Credincioșii îi iubesc. Și noi, la fel. Îi ajutăm cu tot ce putem atunci când au nevoie de sprijinul nostru. Pentru Primărie și Consiliul Local, Biserica ocupă un loc important nu numai în sufletele noastre, ale reprezentanților, ci și în proiectele de viitor ale instituțiilor administrației publice. Ne dorim să ridicăm aici un centru pentru asistații social, dar biserica, fiind monument istoric, are un statut aparte care ne îngreunează pașii în această direcție”, ne-a spus primarul Petre Iacob, cu sufletul alături de părintele paroh și de părintele coslujitor.

Cristian Ghincea, prefectul judeţului Ilfov: „Orice este posibil dacă-L ai pe Dumnezeu în suflet” 

„De când am pășit pragul acestui lăcaș de cult, am simțit unitatea credincioșilor izvorâtă din iubirea sinceră și smerită a preoților slujitori. Asta mi-a bucurat sufletul și m-a făcut să conștientizez și mai bine că orice este posibil dacă-L ai pe Dumnezeu în suflet”, ne-a spus Cristian Ghincea, prefectul județului Ilfov.

Fascinanta poveste a unuia dintre cele mai mari valori din patrimoniul cultural ilfovean

Povestea impresionantă a bisericii monument istoric de la Popești-Leordeni începe cu mult înainte de a fi ridicată în vechea vatră a satului. Aceasta a fost clădită din nevoia localnicilor de a avea un lăcaș de rugăciune și închinăciune în satul lor. Ea a fost zidită începând cu anul 1672 și terminată în anul 1676, așa cum arată și Pisania bisericii, păstrată în original, având hramul Sf. Troiță (Sfânta Treime). Numele sugerează că pe locul actualei clădiri de cărămidă ar fi fost o altă biserică sau construcție religioasă de lemn, construită de voievodul Vlad-Vintilă de la Slatina (1532-1534), probabil în amintirea unchiului și predecesorului său pe tron, cel înecat în Dâmbovița. Biserica are lungimea de 18,50m, lățimea de 7,90m și înălțimea de 18,65m. Lăcașul a fost restaurat pe cheltuiala Alexandrinei Hagi-Vasile, proprietara din vecinătatea bisericii, ajutată de doctorul Ioan Nicolescu și Demetriu Georgescu, arendașul moșiei, în anul 1889. În 1983, această biserică a fost repictată în ulei.

Biserica, reabilitată și înfrumusețată prin grija noului paroh

De șapte ani, lăcașul de cult are un nou paroh. Este vorba despre părintele Ioan Bondar, care a obținut binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și avizul Institutului Național al Monumentelor Istorice, înaintând un proiect pentru noi reparații urgente, ce se impuneau. S-au demarat astfel, în anul 2012 lucrările de consolidare la partea superioară a bisericii, turnându-se o nouă centură din beton armat, s-a înlocuit acoperișul, schimbându-se structura veche de lemn cu una nouă din stejar și tabla galvanizată cu alta de cupru. Au fost făcute reparații la turle și s-au înlocuit ferestrele cu altele noi, din lemn de stejar stratificat. Conform aceluiași proiect, în 2014 s-a finalizat construcția unui dren perimetral, exterior zidului bisericii, acesta având rolul de a consolida și a asigura ventilarea și evaporarea infiltrațiilor apei din temelie. În biserică, a fost recondiționată catapeteasma și mobilierul, grav afectate de carii, icoanele și candelabrele. Între anii 2010-2012, s-au făcut reparații capitale la casa parohială și la cancelaria parohială (obiecte vechi de cult, manuscrise și cărți vechi). Biserica deține trei obiecte de cult vechi: o cruce de binecuvântare din argint inferior, un potir din argint (1895), o cruce din lemn pictată, pentru Sf. Altar (1895).

Ajutor pentru nevoiași

În biserica reabilitată și îmbrăcată în veșminte noi, localnicii își găsesc nu numai liniștea sufletească, ci și puterea de a face față greutăților vieții. După putințe, preoții care slujesc în sfântul lăcaș desfășoară acțiuni de ajutorare a familiilor nevoiașe. În fiecare sâmbătă se întâlnesc cu ei la biserică, le ascultă suferințele sufletești și încearcă să găsească soluții pentru problemele lor financiare şi materiale. Din agoniseala lor și a parohiei, preoții Ioan Bondar și Iustin Ardelean ajută pe fiecare, după nevoi. Bolnavilor le cumpără medicamente, elevilor sărmani le dau îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite pentru a-și continua studiile. Pe timp de iarnă, celor cu venituri foarte mici, parohia le plătește gazul, curentul electric și alte cheltuieli de întreținere. Duhovnicii au ajutat și la construirea unei case pentru o familie pe umerii căreia apasă mari greutăți.

16 DSC_0037 DSC_0039 DSC_0053 DSC_0089 DSC_0098 DSC_0101 DSC_0110 DSC_0126 DSC_0964 DSC_0969 DSC_0975 DSC_0980 DSC_0986 DSC_0988 DSC_0995