Arzi de nerăbdare să mergi la plajă? Este firesc. Odată cu venirea verii şi încălzirea vremii, dorinţa de a te răsfăţa sub razele soarelui şi a căpăta culoarea arămie a pielii, creşte în intensitate. Din păcate, soarele îţi poate fi şi duşman, nu doar prieten. Dacă vrei să te bucuri de un bronz cu adevărat sănătos, protejează ţi aluniţele de radiaţiile UV!

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 356.

22-page-001

Din cauza expunerii excesive la soare şi a factorilor genetici, aluniţele îşi pot modifica biologia şi pot suferi transformări maligne, rezultatul fiind cancerul de piele cel mai de temut – melanomul. Pentru a evita astfel de probleme de sănătate, trebuie să iei anumite măsuri de protecţie, pentru a preveni dezvoltarea aluniţelor şi evoluţia cancerigenă.

Evită să faci plajă, la prânz!

Cea mai sigură metodă de a-ţi proteja aluniţele este să eviţi expunerea la soare în timpul zilei, între orele 11.00 şi 16.00, atunci când potenţialul negativ al radiaţiilor UV este maxim. Dacă nu doreşti să renunţi de tot la zilele de plajă, este recomandat să aplici creme de protecţie solară cu SPF de minim 30. „Protecţia solară pe durata întregii zile este foarte indicată deoarece razele UV, puţin percepute în mod direct, sunt prezente pe tot parcursul zilei şi au potenţial cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina, la rândul ei, se poate reflecta de pe diverse suprafeţe, cum ar fi nisip, zăpadă, apă sau ciment, astfel încât, chiar dacă te afli la umbră, radiaţiile UV pot încă să-ţi deterioreze pielea şi, implicit, aluniţele. Episoadele repetate de arsuri solare în timpul copilăriei vor creşte şansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate şi, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importantă”, spune dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în cadrul Clincii Hebra Dermatologie.

Măsuri care te pot ajuta

  • Adăposteşte-te la umbră în intervalul de ma­ximă intensitate a razelor UV;
  • Foloseşte o cremă de protecţie solară. Aplică numai creme cu indice de protecţie SPF30 +, cu aproximativ 20 de minute înainte de a ieşi în soare. În cazul în care nu poţi evita expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată, aplică produsul cu factor de protecţie pe piele, la fiecare două ore;
  • Poartă ochelari de soare;
  • Poartă haine lejere şi nu acoperi aluniţele cu plasturi!

Acoperirea aluniţelor cu plasturi pentru a le proteja este o măsură cu practicabilitate limitată, cu toate că unele persoane aleg să o adopte frecvent. Atunci când eşti la plajă sau ştii că vei petrece mai mult timp în soare, poţi opta pentru un costum de baie protector special, care blochează razele UV. Recomandarea este valabilă mai ales pentru copii. Sau… poţi purta haine lejere, subţiri, dar care acoperă o suprafaţă cât mai mare a corpului.

Cum îţi poţi da seama că o aluniţă poate deveni cancerigenă

  • Este asimetrică – o parte din ea a suferit modificări,
  • Marginile nu sunt clare și bine determinate, se pierd în piele,
  • Culoarea nu este uniformă – aluniţa este prea închisă la culoare sau are pete închise sau deschise la culoare, albastre, roșii,
  • Este mare – în general, o aluniţă cu un diametru mai mare de șase milimetri poate constitui un pericol pentru sănătatea ta.

Poţi să ţii aluniţele sub observaţie?

Da. Dacă-ţi dorești să ţii sub observaţie numărul aluniţelor de pe corp și evoluţia lor, cartografierea acestora este cea mai eficientă metodă de monitorizare. Potrivit specialiștilor, softurile pentru analiza aluniţelor sunt legate la video-dermatoscoape. Ele analizează imagini cu mare acurateţe și dau niște scoruri în funcţie de formă, culoare, structură. Acestea vor fi corelate însă strâns cu istoricul, aspectul celorlalte aluniţe, gradul de asimetrie, tipul aluniţei, siguranţa că leziunea analizată este o aluniţă și nu un alt tip de leziune a pielii. Reţine! Luând măsuri pentru evitarea arsurilor solare și protecţia aluniţelor, când faci plajă, vei ajunge la un echilibru între a reduce riscul de cancer de piele și a te bucura de efectele benefice ale soarelui.

Sfaturi pentru protecţia copiilor

„Este esenţial ca cei mici să fie și ei protejaţi de soare, o atenţie deosebită fiind necesară în cazul utilizării cremelor de protecţie solară la copiii sub un an. Cel mai bine este ca cei mici să evite expunerea directă la soare și să rămână la umbră, îmbrăcămintea adecvată și o pălărie fiind principalul mijloc de protecţie. Pielea bebelușilor poate fi afectată de produsele de protecţie solară, astfel că este indicat ca produsul să fie testat mai întâi pe o suprafaţă mică de piele”, recomandă dr. Laurenţiu Vlădău.