Scandalul privitor la  dublul standard al produselor alimentare în Uniunea Europeană se întețește. Tot mai multe țări din fostul lagăr sovietic pun presiuni asupra responsabililor UE să ia măsuri și să urmărească standardele produselor alimentare, după ce o serie de noi teste a scos în evidență mari diferențe în calitatea ingredientelor pe care companiile multinaționale le utilizează în produsele alimentare vândute în țările Europei de Est.

În această privință, cehii, slovacii, ungurii, polonezii și românii consideră că este vorba de un exemplu al statutului lor de cetățeni de rangul doi, comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Prin urmare, toate statele est-europene cer executivului comunitar să împiedice companiile să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în produsele vândute pe piețele lor.

Alimentele de import vor fi analizate în amănunțime

În România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat, săptămâna trecută, că va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză ale probelor recoltate din Olanda, Germania și Belgia. În perioada 19 — 26 iunie 2017, o echipă din România, formată din specialiști ai MADR, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
(ANPC), s-a deplasat la Maa­stricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia).

Delegația României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcție de prezența lor în statele menționate și în România, precum și din produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: Lidl — Germania și Olanda; Kaufland — Germania; Belgia — Delhaize (Mega Image—România).

Rezultatele analizelor din Cehia confirmă dublul standard

Una dintre țările care solicită UE să urmărească standardele produselor alimentare este și Cehia.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat că testele efectuate de ministerul pe care îl conduce și Facultatea de Chimie au arătat că produsele vândute în supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mică de ingrediente principale decât versiunile acelorași produse vândute în Germania.

Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de pește care conțineau mai puțin pește în Cehia.

Astfel, testele efectuate în Cehia au arătat că firma daneză Tulip Food Co vinde în Cehia carne la conservă care alături de carne de porc conține și carne de pui, în timp ce versiunea din Germania a aceluiași produs nu conține și carne de pui.

Un purtător de cuvânt de la Tulip a precizat că cele două produse au un design similar, dar este vorba de produse diferite cu rețete diferite.

De asemenea, au fost testate 21 de produse, inclusiv ciocolată, alimente conservate și congelate dar și produse non-alimentare precum săpun de rufe. În doar trei cazuri au fost identificate aceleași ingrediente.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.360