Conducătorii auto care se îndreaptă spre stațiunile de pe litoral vor găsi la benzinăriile de pe Autostrada Soarelui carburanți mai scumpi decât în orașe. Astfel, diferența pentru un plin poate ajunge la 10 lei, potrivit Agerpres.

Principalele companii petroliere din România pun la dispoziție, pe site-urile proprii, o hartă a rețelei de benzinării, precum și sortimentele și prețul carburanților comercializați. Astfel, joia trecută, la stațiile OMV Petrom de la Lehliu și Murfatlar, de pe A2, benzina standard costa 4,66 lei pe litru, iar motorina standard, 4,60 lei pe litru. Comparativ, într-o benzinărie Petrom de pe Calea Ferentari, benzina standard are un preț de 4,49 lei pe litru, adică mai mic cu 3,7%, iar motorina costă 4,47 lei pe litru, cu 2,9% mai puțin. De asemenea, în benzinăria Petrom din Eforie Nord, un litru de benzină costă 4,54 lei, iar unul de motorină, 4,43 lei.

Situația este similară și la Rompetrol, a doua rețea de benzinării din România ca mărime. La stațiile de la Fetești, de pe A2, benzina costă 4,71 lei pe litru, iar motorina 4,67 lei, în timp ce, în București, stația Rompetrol din Fundeni vinde cu 4,57 lei benzina și 4,51 lei combustibilul diesel. De asemenea, la stația din Constanța benzina costă 4,59 lei pe litru și motorina 4,46 lei pe litru. În concluzie, se pot economisi, la un plin pentru un rezervor mediu de 50 de litri, 10 lei dacă se face alimentarea înainte de intrarea pe Autostrada Soarelui.

Prețuri mai mari și în alte țări

Fenomenul nu caracterizează doar România. Prețuri mai mari la stațiile de pe autostrăzi se întâlnesc și în Ungaria, Austria sau Germania.

Site-ul Petrom arată că taxele reprezintă cea mai mare parte din prețul carburanților. „Aproximativ jumătate din prețurile carburanților comercializați în România sunt reprezentați de accize și TVA. Orice modificare a nivelului taxelor determinate de introducerea unei noi taxe sau de modificarea celor existente se reflectă în prețul de vânzare al carburanților”, explică reprezentanții companiei.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.360