Primarul Sorin Țicu se interesează de mersul lucrărilor

Cred că nu mă poate contrazice nimeni dacă afirm că, multă vreme, comuna Dărăști a fost „locul unde nu se întâmplă nimic”. O inerție neproductivă acaparase administrația locală, deși dărăștenii aveau mare nevoie de investiții în infrastructura localității. Această stare de fapt, însă, este pe cale să se schimbe, odată cu preluarea funcției de primar de către Sorin Țicu.

Articol apărut în nr. 361 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

dărăști proiecte

Sorin Țicu este un edil cu o îndelungată experiență în administrația locală. Om al locului, actualul primar a mai deținut această funcție în trecut și a fost, ani de-a rândul, consilier local și viceprimar. El ne-a mărturisit că era nemulțumit de felul
în care „se mișcau lucrurile” în comună. De aceea, a hotărât să candideze din nou, cu intenția fermă de a aduce o schimbare în treburile obștii.

Putem spune că este un act de curaj civic. Primăria Dărăștilor nu este „una ușoară”, dintr-un motiv esențial: fiind o comunitate mică, administrația locală are la dispoziție un buget la fel de mic, unul dintre cele mai scăzute din județ. În aceste condiții, prima ta sarcină, ca primar, este să cauți surse de finanțare. O sarcină grea, pentru care trebuie să dai dovadă de implicare, insistență și răbdare.

Asfaltare, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării

Un vechi slogan publicitar afirma, acum ceva vreme, că, „Dacă vrei cu adevărat, poți!”. Această afirmație se aplică și primarului nostru. Unul dintre proiectele sale, cel cu privire la asfaltarea a 9 străzi care însumează peste 4 kilometri, a reușit să prindă viață prin accesarea unor fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Valoarea totală a finanțării se ridică la 2,490 milioane de lei. Acest proiect are, însă, și o latură foarte importantă: asfaltarea unui drum de exploatare agricolă, care ocolește comuna, prin zona Dovlecari, și care va deveni un fel de „șosea de centură” a localității. „Avem mare nevoie de acest drum, pentru că cetățenii se plâng că vehiculele de mare tonaj îi deranjează și le afectează locuințele. Prin crearea acestei devieri auto vehiculele grele nu vor mai avea voie să circule pe DJ 401D, care străbate comuna, pentru că vom introduce restricții pentru vehiculele care depășesc greutatea de 7,5 tone”, ne-a explicat primarul.

Odată finalizate aceste lucrări, dărăștenii se vor putea mândri că întreaga lor comună este asfaltată.

Canalizarea și gazele, următorii pași

Printre necesitățile comunei se mai numără și rețeaua de canalizare, având în vedere că există deja alimentare cu apă pe întreg teritoriul localității. În acest sens, primarul Sorin Țicu ne-a informat că este în curs de elaborare un proiect mai amplu, care cuprinde mai multe localități, al operatorului de apă-canal Euro ApaVol, în care este cuprinsă și comuna Dărăști-Ilfov. „Este mai mult decât necesară o astfel de investiție, pentru că acum peste 99% din cetățenii noștri deversează apa menajeră în fose septice”, ne-a precizat primarul.

Vești bune are edilul și despre alimentarea cu gaze naturale, un alt „of” al dărăștenilor. „Deja au demarat lucrările, iar conducta de alimentare a ajuns pe raza comunei, pe care o va tranzita, având punct-terminus comuna Adunații-
Copăceni, județul Giurgiu. Totul depinde acum de companiile Mega Construct și Gaz Sud, câștigătoarele licitațiilor de execuție a lucrărilor. Eu sper ca, undeva prin toamna anului 2018, localitatea noastră să beneficieze și de alimentare cu gaze naturale”, ne-a explicat edilul.

Extinderea rețelei de iluminat public

Un alt proiect care va prinde viață anul acesta este cel care are în vedere extinderea rețelei de iluminat public. Zona vizată este cea care se întinde de la ieșirea din Dărăști până la hotarul cu orașul Măgurele, pe o lungime de mai bine de 5 kilometri. „Vom introduce corpurile de iluminat pe partea dreaptă, cum mergi către Măgurele. Este o investiție absolut necesară, pentru că acolo au fost înregistrat, multe accidente mortale pe timpul nopții, din cauza faptului că este foarte-foarte întuneric”, ne-a spus Sorin Țicu.

Acesta a mai dorit să sublinieze și faptul că prin dezvoltarea infrastructurii el urmărește să le ofere eventualilor investitori condiții optime pentru ca aceștia să-și deschidă puncte de lucru pe teritoriul comunei. „Se va dezvolta, astfel, un parteneriat benefic pentru toți. Pe de o parte investitorii vor beneficia de toate facilitățile, iar pe de altă parte primăria va avea de câștigat prin dezvoltarea zonei economice și industriale. Astfel, vom putea ieși din acest impas care îl reprezintă lipsa veniturilor la bugetul local și vom putea dezvolta corespunzător comuna noastră”, ne‐a dezvăluit primarul strategia sa.

Un parc, în Dovlecari

Primarul s-a gândit și la modul în care concetățenii săi își petrec timpul liber. În acest sens, în zona Dovlecari, edilul intenționează să amenajeze un parc cu loc de joacă pentru copii și un teren de sport. În acest moment, parcul se află în stadiu de proiectare.

Ce ar mai fi de comentat? Iată cum, cu pași mici, dar siguri, se poate realiza o dezvoltare a infrastructrurii unei localități. Iar acest lucru este posibil, dacă vrei cu adevărat. Sorin Țicu face aceasta.

dărăști proiecte 1

dărăști proiecte 2

dărăști proiecte 3