Ajutorul excepțional pentru micii crescătorii de vaci de lapte care au între 3 și 9 capete de animale se va face în curând.

Producătorii agricoli care au depus la agenția de plăți cereri, în cele două sesiuni, adică până pe 2 mai și, respectiv, 7 iulie, așteaptă un cuantum de circa 200 euro/cap de animal pentru bovine, iar termenul de plată a ajutorului excepțional este 30 septembrie.

Momentan, funcțio­na­­rii agenției de plăți fac controlul administrativ al cererilor și trimit notificări acolo unde sunt lipsă documente.

„Sunt deja în evaluare dosarele și urmează ca APIA să facă plata, până pe 30 septembrie e termenul de plată. Pentru cererile solicitate avem aproape 200 euro/cap. Acum depinde câte vor rămâne eligibile, vom vedea. În jur de 200, 180 și ceva, până în 200 euro. Dar sigur, suma va crește, pentru că vor fi și dosare neeligibile, iar astfel plafonul total alocat se la împărți la numărul de capete pentru care se cer banii”, a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Greutăți la justificarea cantității de lapte vândut

Potrivit acestuia cea mai grea problemă pentru fermieri, la depunerea cererilor,  a fost justificarea vânzării cantității de lapte în perioada cerută de condițiile pentru acordarea ajutorului. Unii fermieri au mai relatat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că nu au putut cere banii destinat micilor producători agricoli dacă au livrat brânză și nu lapte, chiar dacă au respectat condițiile de eligibilitate. Claudiu Frânc spune că este la curent cu această problemă și a explicat care este motivul pentru care fermierii ­pierd banii. „Dar spuneți mi și mie că îi întreb pe unii: cât lapte folosești pentru 1 kg de brânză? Unul spune 5 litri, altul 10 litri. Atunci cum îl cuantific? Nu avem niște stasuri care să spună: 1 kg de brânză se obține din 10 litri de lapte sau 7 litri de lapte. Fiecare e după rețetă. Și atunci cum puteai să faci o chestie eligibilă ca să nu apară suspiciuni că pe ăla l-ai favorizat și pe celălalt l-ai defavorizat¨?”, a precizat Frânc.

Peste 11.200 de cereri depuse

Campania pentru depunerea cererilor s-a încheiat pe 7 iulie, iar crescătorii de animale au depus 11.226 de cereri, conform datelor APIA, pentru un efectiv de 54.239 animale. Suma totală alocată pentru acest tip de ajutor excepțional este de 48.569.289,97 lei, echivalent a 10.896.083 euro, din care: 24.284.644,98 lei, echivalentul a 5.448.041,5 euro, se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă ­(FEGA), prin bugetul MADR pe anul 2017 și diferența se asigură de la bugetul de stat. Banii urmează să ajungă la crescătorii de animale care dețin între 3 și 9 capete și nu au beneficiat de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.364