Prima slujbă a bisericii închinată Brâncovenilor a fost săvârșită de un sobor de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor împreună cu părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord

Pentru creștinii din comuna Tunari, ziua ce a urmat Adormirii Maicii Domnului a fost ziua cu cea mai mare încărcătură duhovnicească, cea în care și-au prăznuit ocrotitorii, pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, cei mai mari mucenici pe care i-a dat vreodată Biserica Ortodoxă Română și poporul român. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 365
09-page-001

Împreună cu preoţii soborului slujitor condus de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, la marele praznic, localnicii au retrăit o parte din istoria, cultura și evoluţia creștinismului în România și în întreaga lume. Clerici și credincioși, deopotrivă, i-au comemorat pe Martirii Brâncoveni, în chip deosebit, încă din seara zilei de 15 august. Slujba de seară a fost un moment solemn în amintirea martirizării domnitorului Ţării Românești, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ștefan și Matei și cu ginerele său, sfetnicul Ianache, în urmă cu mai bine de trei veacuri, la Constantinopol, după îndelungi suferinţe pentru refuzul de a renunța la credinţa creștină.

Brâncovenii, cinstiţi solemn în biserica nouă

Pentru prima dată, slujba grandioasă, demnă pentru cinstirea unui domnitor al Ţării Românești, a avut loc în biserica nou construită în curtea vechiului lăcaș de cult. Cu acest prilej, parohia aflată sub atenta îngrijire și osteneală a părintelui Marcel Sandu și a părintelui paroh Grigore Moraru, a fost gazda unor momente frumoase, pline de esenţă divină, de încărcătură duhovnicească și istorică, ce au rămas întipărite în inimile tuturor celor ce au ţinut să aducă un pios omagiu Brâncovenilor. S-au înălţat rugăciuni la Ceruri  pentru pacea-n ţară, sănătatea, liniștea și binecuvântarea întregului popor român.   

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Aceasta ar trebui să fie Ziua Naţională a României! Ei ne-au salvat ţara, poporul și credinţa, cu trupul și sângele lor”

„Sărbătoarea aceasta ar trebui să ne facă mai atenţi faţă de credinţa și de dragostea pentru ţara și poporul nostru. Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni ar putea fi ușor declarată sărbătoare naţională, pentru că România nu are ceva mai sfânt de atât. Ei ne-au salvat ţara, poporul și credinţa cu trupul și sângele lor, în vremea prigoanei otomane asupra creștinilor. Prin jertfa lor, au scris o filă slăvită din istoria și credinţa ortodoxă. Avem datoria de a le cinsti memoria, mai ales că jertfa noastră nu este una sângeroasă, ci spirituală. Îi rugăm pe Sf. Martiri Brâncoveni să ne dea râvnă pentru cele sfinte și dragoste de neam, iar pe Hristos Domnul să ne binecuvânteze cu al Său har și a Sa iubire de oameni”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, în cuvântarea sa de suflet.    

Preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord: „Creștini până la moarte și dincolo de ea” 

„A fost o zi cu o puternică rezonanţă istorică și religioasă. Au fost momente cum altele nu sunt, cu trăiri și sentimente de recunoștinţă, de onoare, de pioșenie și demnitate pentru Sfinţii Martiri Brâncoveni care s-au jertfit pentru altarul credinţei noastre creștine. Trebuie să fim mândri de zestrea spirituală pe care ne-a lăsat-o voievodul Constantin Brâncoveanu și să o păstrăm nealterată. Exemplul său trebuie să trezească în inimile noastre dragostea de Dumnezeu, demnitatea, conștiinţa, iubirea de ţară și de neam. Să rămânem tari în credinţa noastră! Creștini până la moarte și dincolo de ea, asemeni Brâncovenilor”, ne-a spus părintele Cristian Burcea.

Părintele Grigore Moraru, parohul bisericii: „Aceasta este haina Împărăţiei lui Dumnezeu”

Nu există bucurie mai mare pentru creștinii din Tunari, decât să-și omagieze eroii istoriei care au fost martiri ai credinţei ortodoxe. Pentru că Sf. Martiri Brâncoveni, cu îndurarea lor, răspund întotdeauna la rugăciunile și nevoile localnicilor. Preoţii Grigore Moraru și Marcel Sandu s-au îngrijit să ridice un nou lăcaș de cult, în cinstea ocrotitorilor comunei. E o biserică frumoasă, liniștită și primitoare, care vine în întâmpinarea nevoilor duhovnicești ale tuturor credincioșilor, lucru imposibil până acum. „Construcţia bisericii noi a început în vara anului 2006, cu punerea pietrei de temelie a cărei sfinţire a fost săvârșită de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, actualmente Arhiepiscopul Râmnicului. Era nevoie de un nou lăcaș de rugăciune, pentru că această comună este într-o continuă dezvoltare, iar credincioșii, care sunt din ce în ce mai mulţi, au vrut să aibă și ei o catedrală a sufletului lor. Intenţionăm să facem sfinţirea mică în toamnă, până atunci, slujbele se ţin tot în biserica veche. Pentru a ajuta cât mai mulţi credincioși, după nevoi, am amenajat curtea parohială. Astfel, aceasta deţine  o trapeză, locul unde hrana devine rugăciune pentru veteranii și văduvele de război în zilele comemorative și pentru credincioșii locului la marile sărbători de peste an. Tot aici avem o cancelarie parohială și un apartament social pentru găzduirea temporară a celor fără adăpost. Plus… Cimitirul Eroilor, cu 29 de morminte unde-și dorm somnul de veci eroii noștri care au murit la Otopeni, în al Doilea Război Mondial. L-am renovat  și l-am adus într-o stare mai bună, care să facă cinste bisericii și luptătorilor, care s-au jertfit pentru libertatea și credinţa noastră. Acum, la ceas de mare sărbătoare creștină, dorim ca toţi credincioșii să li se alăture Sfinților Brâncoveni, ocrotitorii comunei, care au fost și deţinătorii acestor meleaguri și care au înţeles că, pentru a-I urma lui Hristos, trebuie întâi să te jertfești pentru neam, păstrându-ţi în același timp și intergitatea. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem datori să participăm la lucrarea social-misionară și filantropică a bisericii, susţinând în același timp biserica, acum când e nevoie să primească un veșmânt frumos, de sărbătoare, pentru că urmează să fie pictată. Această pictură este haina Împărăţiei lui Dumnezeu, la care cu toţii suntem chemaţi să participăm, fiecare după putinţă, pentru a o împodobi cu sfinţi și cu scene din viaţa reală a Mântuitorului nostrum Iisus Hristos”, ne-a spus părintele paroh Grigore Moraru.   

Biserica brâncovenească din Tunari, file de poveste

Biserica brâncovenească din Tunari este închinată Sfântului Ierarh Nicolae și constituie unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din România. Aceasta a fost construită în anul 1702 de către doamna Marica Brâncoveanu (n.r. – soţia domnitorului Constantin Brâncoveanu). A fost construită în stil brâncovenesc și are o pictură în frescă, realizată în stil bizantin vechi. Unele dintre icoane datează din anul 1885.