De secole-ntregi, Mănăstirea Ţigănești este locul unde își găsesc alinarea și izbăvirea din necazuri și diferite boli credincioșii din comuna Ciolpani și de pretutindeni. Atrași de icoana făcătoare de minuni și de miracolele înfăptuite aici, de-a lungul timpului, de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, sute de pelerini au venit, marţi, pe 15 august, să I se închine, să o cinstească și să o slăvească așa cum se cuvine, pe Sfânta Sfintelor, ocrotitoarea așezământului monahal de pe malul apei denumite frumos „Lacul Maicilor”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 365
10_bun-page-001 (1)

Impresionaţi de frumuseţea locului și de felul în care maicile reușesc să păstreze sfinţenia așezării monahale, am revenit și noi, cu mare bucurie, la hramul Mănăstirii Ţigănești. Încă de la primii pași pe care i-am făcut pe aleea ce duce spre mănăstire, ne-am dat seama că aici candela credinţei nu se stinge niciodată iar minunile chiar sunt reale.  Dintr-odată, ne-a cuprins o stare de bine, de pace și liniște sufletească, ce ne îmbia la rugăciune și dragoste frăţească.

O slujbă unică prin frumuseţea și atmosfera duhovnicească

În Altarul de Vară, împodobit asemenea unei înmiresmate grădini cu flori, un sobor de preoţi condus de părintele Arhim. Nectarie Șofelea și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, a săvârșit o slujbă unică prin frumuseţea și atmosfera duhovnicească. O mulţime de credincioși cu inimile curate și smerite s-au aplecat adânc în rugăciune și s-au împărtășit cu harul tămăduirii, al ușurării sufletești și al întăririi trupești. Iar ca o răsplată pentru toţi cei ce au cinstit inima Sa Preasfântă, la marele praznic Împărătesc, Maica Domnului a împărtășit din propria-I strălucire, un șuvoi de lumină.

Părintele Arhim. Nectarie Șofelea: „Maica Domnului a făcut mii de minuni. Ea poate să ne vindece”

„Iubiţi credincioși, cu voia Bunului Dumnezeu, am săvârșit praznicul Adormirii Maicii Domnului care este cel mai vechi praznic închinat Maicii Domnului. Bucuria noastră este și mai mare, întrucât ne găsim într-un loc ocrotit de Maica Domnului, de mai bine de două veacuri. Noi toţi suntem binecuvântaţi că avem la îndemână perspectiva de a primi darul vieţii veșnice și ne putem împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, ceea ce ne hrănește cu Dumnezeu Cel Viu și face ca să fim în El și El în noi. Dar toate acestea sunt posibile prin jertfa Preacuratei Fecioare Maria, pentru că prin Ea a venit Mântuitorul pe lume. Ea a strălucit prin credinţă, curăţie și fapte bune. De aceea Dumnezeu a ales-o să ia în pântecele Ei pe Fiul Său Cel Sfânt. Trebuie să spunem rugăciuni în permanenţă către Maica Domnului, și atunci când avem nevoie de mângâiere și izbăvire de primejdii și când ne este bine. Să ne rugăm Ei în permanenţă, pentru că rugăciunile Ei sunt puternice. Maica Domnului a marcat prin minunile Sale, întreaga lume, de la Adormirea Ei și până la următoarea venire a Mântuitorului pe lume. Cu bunătatea Ei de maică, a noastră, a tuturor, face și a făcut mii de minuni. De pildă, am avut o fiică duhovnicească diagnosticată cu cancer căreia medicii nu-i dădeau șanse de supravieţuire. Mi-a cerut ajutorul și i-am spus să meargă la Biserica Izvorul Tămăduirii din Constantinopol înainte de operaţie, să bea din apa de la fântâna de acolo. Când a făcut analizele s-a constatat că se vindecase. Iată, încă o minune înfăptuită de Maica Domnului! În această zi sfântă, aducem un mesaj de binecuvântare și recunoștinţă din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, către Maica Stareţă Stavrofora Eufimia, maicile vieţuitoare și către toată lumea, pentru că la Ţigănești arde candela credinţei”, a spus, în cuvântarea sa de suflet, părintele Nectarie care, prin firea-i caldă și blajină a cucerit inimile tuturor.

Maica Hrisantia Pascu, ghidul Mănăstirii Ţigănești: „Să știţi că atunci când aveţi un necaz, cineva aici, se roagă pentru voi!”

„Rânduielile praznicului au început încă de ieri, de la ora 14:00, când s-a scos epitaful din biserică, iar un preot a spovedit credincioșii. Slujba a început cu sfinţirea apei în cinstea Maicii Domnului. Agheasma de la acest praznic este făcătoare de minuni, ca și cea de la Izvorul Tămăduirii. Pentru a ajunge în toate casele de creștini care ni s-au alăturat în rugăciune, am sfinţit peste o tonă de apă. Ca o onoare pentru încununarea praznicului de astăzi, am făcut o procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped, cu steagurile, s-a stropit cu Agheasmă și s-a intrat în biserică și s-a continuat cu slujba monahală. Au urmat Ceasurile și Acatistul Maicii Domnului, care se va face zilnic, timp de nouă zile. S-a continuat cu Sfânta Liturghie care a fost oficiată de un sobor condus de părintele Nectarie și care, la sfârșit, a făcut și parastasul ctitorilor mănăstirii, pomelnicul începând cu Mihail Voievod (n.r. – Mihai Viteazul, domnitorul Ţării Românești) și Stanca (n.r. – Doamna Stanca, soţia acestuia) și a continuat cu toţi binefăcătorii. Bucuria noastră este împrospătată întotdeauna prin pregătirile pentru praznicul Împărătesc. Noi iubim pe toată lumea care intră în mănăstire și în biserică. E timpul să ne iubim și să fim uniţi în credinţă, să ne păstrăm nădejdea, credinţa și iubirea creștină, asemenea Maicii Domnului! Noi, aici, completăm rugăciunile credincioșilor. Toţi oamenii trebuie să știe că atunci când au un necaz cineva aici se roagă pentru ei. Să aibă această nădejde că, atunci când nu mai au putere, cineva se roagă pentru ei, căci atunci când se va opri rugăciunea, lumea nu va mai fi”, ne-a spus cu inima blândă, atentă și generoasă, Maica Hrisantia Pascu, ghidul Mănăstirii Ţigănești.