Trecerea de la un anotimp la altul vine cu umiditate crescută. Prin urmare, și locuințele sunt mai predispuse igrasiei și mucegaiului. Gătitul, uscatul rufelor în casă, ventilarea defectuoasă sunt factori de apariție a condensului și mai apoi a mucegaiului. Cum să faci să eviți astfel de neplăceri care în timp îți afectează starea de sănătate? Temperatura optimă a locuinței este de 20 de grade Celsius. O încălzire sub această valoare termică este insuficientă pentru încălzirea geamurilor, pereților și a colțurilor casei astfel încât să nu se creeze condiții de umiditate crescută.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 366
23-page-001

Aerisește foarte bine locuința!

Aerisirea locuinței este foarte importantă, indiferent de anotimp. Chiar și atunci când temperaturile scad foarte mult, ține geamurile deschise cel puțin zece minute dimineața și tot atât, seara. Evită să aerisești locuința doar deschizând ușa de la intrarea în casă! Atunci când pleci de acasă și nu mai poți aerisi casa așa cum ar fi normal, lasă un geam deschis în modul oscilobatant. Dacă bugetul îți permite, ar fi bine să-ți achiziționezi și un aparat de purificare a aerului. Acesta va curăța efectiv aerul de mulți microbi, printre care și sporii de mucegai.  

Nu te încălzi cu aragazul!

Oricât de mult ar scădea temperaturile și oricât de frig ți-ar fi, dacă vrei să nu ai probleme cu igrasia, nu folosi aragazul pentru încălzirea locuinței. Aburii cu particule de mâncare se vor depune pe mobilă și tapițerii, ducând la dezvoltarea unor bacterii periculoase.

Folosește hota când gătești!

Este foarte important să eviți ca aburii emanați să se împrăștie în întreaga casă. Folosește o hotă, închide ușa de la bucătărie și deschide bine ferestrele de fiecare dată când prepari termic alimentele.

Pune-ți ventilator în baie!

Deoarece baia e încăperea cu cea mai mare pondere de dezvoltare a mucegaiului, trebuie să-i asiguri o aerisire permanentă. Dacă nu există fereastră sau aerisire în baie, nu e igienic și nici sănătos să ții ușa deschisă ca să aerisești. Mai bine montează un ventilator de perete și cumpără un dezumidificator. Nu uita să ștergi gresia și faianța după folosirea dușului.

Nu usca hainele în casă!

Dacă ești tentat să usuci hainele în casă, renunță la acest obicei. Căldura artificială este doar un generator de umezeală excesivă care pune în pericol sănătatea ta și a familiei. Ai grijă să nu existe fisuri în acoperișul casei, beciul sau mansarda neizolate, pereți exteriori neizolați, geamuri care nu se închid etanș sau defecțiuni ale burlanelor de acumulare a apei de ploaie.

Ce faci dacă au apărut urme de igrasie?

Dacă observi mici pete de mucegai este momentul să cureți zona cu apă și clor. Când renovezi aplică un strat de soluție anti-mucegai pe perete. În cazul în care peretele este afectat de igrasie destul de mult, poți aplica încă un strat după 24 de ore. Apoi poți folosi o vopsea lavabilă pentru zonele umede. Există vopsele concepute special pentru a ajuta pereții să respire. Cum să faci pregătirea pereților? Dacă suprafața infestată este umedă, se usucă prin ventilația naturală sau forțată (utilizând un ventilator sau o aerotermă). Pentru efect maxim, cel puțin suprafața supusă tratamentului trebuie să fie foarte bine uscată. Suprafața infestată se curăță prin răzuire sau prin frecare cu șmirghel de min 180 granule/cm², sau cu un burete abraziv. Apoi se umezește bine zona curățată, cu o soluție rezistentă la mucegai, (pe bază de biocizi care nici nu au un miros înțepător), prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau o lavetă. Trebuie să lași să se usuce cel puțin trei zile, aerisind încăperea.