În perioada 4-6 septembrie, o delegație a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) a prezentat, la Pavilionul României de la EXPO Astana, oportunitățile de cercetare pe care le oferă laserul de la Măgurele (proiectul ELI-NP) pentru comunitatea științifică internațională, dar și a oportunităților de afaceri pe care le poate genera acest proiect de anvergură, anunță MAE.

Delegația a beneficiat de rezultatele obținute în luna iulie de echipa condusă de academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul general al IFIN-HH – ELI-NP, care a asigurat o vizibilitate proiectului în cadrul grupurilor țintă stabilite inițial: cercetare, mediul academic, mediul de afaceri, mass-media, subliniază MAE. Din delegație au făcut parte: dr. Ovidiu Teșileanu, Coordonatorul Grupului de Cercetare cu Fascicule Laser și Gamma al ELI-NP, drd. Dragoș Șeuleanu, directorul executiv al Măgurele High Tech Cluster, și Oana Moraru, consilier juridic ELI-NP.

Întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri

„La Pavilionul României de la EXPO Astana au fost organizate întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai Ministerului Culturii din Kazahstan în care au fost prezentate aplicațiile cercetărilor științifice dezvoltate în cadrul institutului, cu scopul identificării de noi modalități de cooperare, prin transferul de know-how și chiar de tehnologie pe piața kazahă”, precizează MAE.

Totodată, la invitația comisarului României la EXPO Astana 2017, Mihail Dediu, Pavilionul României a fost vizitat de o delegație a World Petroleum Council, prilej cu care coordonatorul Grupului de Cercetare cu Fascicule Laser și Gamma al ELI-NP, Ovidiu Teșileanu, a realizat o prezentare a laserului. În plus, reprezentantul Clusterului de la Măgurele a prezentat posibilele servicii pe care IFIN-HH poate să le furnizeze industriei petroliere din întreaga lume.

Cel mai puternic laser din lume

Măgurele High Tech Cluster reunește un număr de 87 de entități: 18 centre RD&I, cinci universități, 53 de IMM-uri, patru autorități locale, șapte ONG-uri și un spital. Pe platforma de la Măgurele se dezvoltă și se instalează în prezent cel mai puternic laser din lume, care va putea genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10 petawați = 10 milioane de miliarde de wați). Aproximativ 20% din cercetarea științifică românească se desfășoară pe platforma de la Măgurele.

Acest proiect științific este cea mai mare investiție în cercetarea românească și unul dintre cele mai mari din lume.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.368