Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Boala este cauzată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22 care induce creșterea necontrolată a celulelor albe din sânge. Deoarece în numeroase cazuri boala nu prezintă simptome specifice la debut, este diagnosticată în stadii avansate. Pentru a preveni îmbolnăvirile și complicațiile, Asociația Română de Cancere Rare a lansat, săptămâna trecută, o campanie de conștientizare privind importanța controalelor medicale periodice.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 370, ediția print 22-page-001

Potrivit specialiștilor, cele mai multe cazuri de LMC sunt înregistrate la adulți. Boala reprezintă cam 20% din totalul leucemiilor la persoanele adulte. Deși sunt mult mai rare, astfel de cazuri sunt   raportate și la copii. Acum 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Astăzi, dacă sunt diagnosticați la timp și tratați în mod corespunzător cu medicamentele recomandate de specialiștii în domeniu, ei pot trăi normal iar speranța lor de viață este aceeași ca la populația generală. Datorită tratamentelor eficiente, mulți pacienți ajung și rămân în remisie.

Atenție! Peste 30% dintre pacienți nu prezintă simptome

În România, drama pacienților cu LMC începe odată cu diagnosticarea tardivă a bolii. De fapt, majoritatea descoperă  afecțiunea în mod cu totul întâmplător, în urma unor analize care arată creșterea anormală a numărului de leucocite din sânge. Iar prezentarea tardivă la medic, când organismul este deja slăbit, nu face decât să scadă șansele de tratare considerabil. În această situație se află peste 30% dintre pacienți. Pentru că nu prezintă simptome, starea de sănătate li se degradează pe zi ce trece. În cazul lor, tratarea este îngreunată și de faptul că, în țara noastră, unul dintre cele mai dificile lucruri îl reprezintă găsirea serviciilor și a experților potriviți.

Dorica Dan,  președintele Asociației Ro­mâne de Cancere Rare
Dorica Dan, președintele Asociației Ro­mâne de Cancere Rare

„Toți pacienții care sunt diagnosticați în România sunt incluși în programele de tratament. Nu există un registru național pentru pacienții cu leucemie mieloidă cronică. Cancerele rare reprezintă aproximativ 22% din totalitatea cazurilor de cancer. La nivel UE există aproximativ patru milioane de oameni care suferă de cancere rare. Există și 186 de forme de cancere rare. Se confruntă cu aceleași probleme ca și pacienții cu boli rare, cu diagnostic întârziat, dificultate în accesarea serviciilor de sănătate sociale și educaționale, acces limitat la informații expertiză și terapii, studii clinice puține cauzate de numărului mic de pacienți, lipsa interesului în dezvoltarea de terapii datorat unei piețe limitate de desfacere și de beneficiari, registre de pacienți puține, date și informații foarte puține”, avertizează Dorica Dan, președintele Asociației Ro­mâne de Cancere Rare.

Semne care trebuie să te trimită la medic

Și totuși, există și situații care te-ar putea avertiza că ai o astfel de problemă de sănătate și că trebuie să ajungi cât mai repede la medicul specialist. Iată care sunt acestea!

  • infecții repetate
  • hemoragii severe (în special sângerări nazale)
  • scădere în greutate
  • lipsa poftei de mâncare sau chiar refuzul de a te alimenta (anorexie)
  • dureri la nivelul oaselor
  • creșterea în volum a splinei
  • oboseală
  • senzație de presiune și saturație în partea superioară a stomacului
  • lipsă de aer.

Săptămâna de conștientizare privind Leucemia Mieloidă Cronică

Asociația Română de Cancere Rare face pași importanți pentru prevenirea îmbolnăvirilor și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu LMC. Anual, începând cu anul 2008, în jurul datei de 22 septembrie, când este marcată Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice, asociația reunește întreaga comunitate a pacienților la dezbateri privind problematica acestei afecțiuni hematologice rare. Anul acesta, pe 18 septembrie, Asociația Română de Cancere Rare a lansat campania „Săptămâna de conștientizare privind Leucemia Mieloidă Cronică”. Programul vizează conștientizarea cu privire la necesitatea efectuării periodice a unui set normal de analize care să ajute la depistarea precoce a bolii și administrarea tratamentului din timp.

Ce analize trebuie să faci pentru a afla diagnosticul

  • Examinarea ganglionilor limfatici,
  • Examinarea splinei și a abdomenului,
  • o analiză a celulelor măduvei osoase),
  • Tehnica FISH, care evidențiază anomaliile cromozomiale.

Reține! Deoarece leucemia mieloidă cronică are un debut silențios, este foarte importantă verificarea periodică a hemoleucogramei, pentru a observa dacă există anomalii ale nivelului de leucocite în sânge.