Cercetătorii aduc știința în stradă la cea de a zecea ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni, vineri, începând cu ora 17,00, în București și alte 16 orașe din România, ingineri, exploratori și inventatori așteptându-i la eveniment pe pasionații de știință de toate vârstele.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres.ro, în cadrul evenimentului, desfășurat în centrele orașelor, vor fi pregătite pentru copii jocuri educative, ce le vor stimula creativitatea și le vor cataliza curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi. Adulții nu vor fi nici ei neglijați și sunt așteptați să participe la dezbateri și discuții pe teme științifice, iar pentru cei mai îndrăzneți sunt pregătite întâlniri cu cercetătorii care le vor da răspunsuri la cele mai încuietoare întrebări.
Bucureștiul va găzdui evenimentul în Piața Universității, unde vor fi prezentate rezultatele muncii elevilor din cadrul proiectului „5 științe”, la standuri vizitatorii vor putea testa generatorul cu pedale și bobina Tesla cântătoare sau vor putea gusta din fructele exotice obținute în urma cercetării.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită vineri, 29 septembrie 2017, între orele 17.00 și 22.00, când își va deschide porțile laboratoarelor pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni! Începând cu anul acesta, evenimentul se va desfășura concomitent atât în sediul nostru din Șoseaua Kiseleff numărul 1, cât și în Piata Universității! Pe lângă faptul că cercetătorii noștri vă vor dezvălui cu bucurie tainele muncii lor, veți avea posibilitatea să confecționați brățări cu mesaj genetic!
4 litere voioase
De vei şti să potriveşti,
Vei obţine de îndată
O secvenţă colorată,
De cangur sau suricată!
Vă veți putea alege un fragment din ADN-ul de pisică, balenă, fluture sau orice alt organism și cu mărgele colorate îl veți putea construi și purta cu mândrie la încheietură!
Vă vor fi de ajutor în acesată încercare Dr. Oana Paula Popa, Dr. Ana-Maria Krapal, Alberto Martínez Gándara și Ana Stratan.
La Muzeul „Antipa” vă sunt propuse multe alte activități interesante:
Micul explorator și prietenii săi cu multe picioare – în persoana tânărului naturalist George Popovici
Cum și ce măsoară savanții geneticienii în bucătărie – Andrei Ștefan, Andreea Brezeanu, Christian Cozma
Licurici de ADN în lumină UV (electroforeza acizilor nucleici) – Drd. Alexandra Popa
Muzeul și fauna urbană – Dr. Angela Petrescu
Creaturile din penajul păsărilor – Dr. Cristina Constantinescu, Dr. Gabriel Chișamera, Dr. Costică Adam
Poveștile animalelor cu carapace – crabi, creveți și cei care le studiază – Dr. Iorgu Petrescu, Dr. Ana-Maria Petrescu
Insectele și colecțiile de entomologie ale Muzeului – coordonator Dr. Melanya Stan
Lumea scarabeidelor (scurtă incursiune) – Andreea Drăghici
Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora – Dr. Mihai Stănescu
Taxidermia și dezvoltarea colecțiilor de științe ale naturii – Radu Pană
Activitățile se vor desfășura în intervalul orar 17.00 – 22.00. Atenție! Ultimul participant va avea acces la ora 21.00! Vă așteptăm în număr cât mai mare!
La Alba Iulia, chiar în interiorul Cetății Alba Carolina vor fi prezentate ultimele descoperiri ale cercetătorilor locali și se vor organiza ateliere de meșteșuguri antice.
Vizitatorii din Arad vor fi surprinși de cum Centrul Comercial Atrium se va transforma într-un laborator științific multidisciplinar.
Publicul ce va fi prezent în Bacău, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, va avea ocazia să descopere ultimele invenții din domeniul IT și să admire spectacolul realizat de drone.
Observatorul Astronomic „Vasile Pârvan” va fi gazda evenimentului din Bârlad. Vizitatorii vor putea afla cu ce instrumente lucrează cercetătorii din domeniul astrofizicii.
La Brașov spectacolul științei se va desfășura la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, unde elevii vor captiva atenția publicului cu cele mai inedite invenții și descoperiri.
Centrul comercial VIVO! din Constanța va fi locul de ancorare a unui vehicul subacvatic telecomandat, dar și al multor altor ateliere interactive.
În Cugir vizitatorii sunt așteptați la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” să urmărească noutățile din industria mecanică contemporană și operarea pe mașini cu comandă numerică.
Deva găzduiește evenimentul la Colegiul Național „Decebal”, unde publicul va avea ocazia să participe la ateliere cu roboți, jucării și construcții electronice deosebite și modelism auto și drone.
La Galați, Campusul științei așteaptă toți curioșii să testeze imprimanta 3D și aplicațiile de mecatronică sau robotică.
Facultatea de Inginerie din Hunedoara dă ocazia publicului să îl cunoască pe pilotul Marcel Marian și să afle ce inovație românească se ascunde sub capota mașinii lui de curse.
În Oradea, vizitatorii vor fi introduși în fascinanta lume a cercetătorilor de la Universitatea din oraș.
Muzeul Județean de Științele Naturii din Ploiești va fi locul unde minunățiile naturii se vor împleti cu știința pentru a surprinde vizitatorii.
Pe esplanada Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava publicul va afla ce sport a luat naștere în urma muncii cercetătorilor.
Tulcea va găzdui Noaptea Cercetătorilor la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, unde participanții vor fi introduși în fascinanta lume a Deltei.
La Zalău evenimentul va începe pe 28 septembrie la Muzeul de artă „Ioan Sima” și va continua vineri atât la muzeu cât și pe Platoul Central Zalău.