Vă doriți o inimă sănătoasă? Atunci nu vă abateți sub nicio formă de la munca în gospodărie și de la mersul pe jos! Cercetătorii canadieni au descoperit, în urma celui mai recent studiu pe care l-au realizat, că activitățile fizice au un rol protector pentru inimă și vasele sanguine, crescând considerabil speranța de viață.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 371, ediția print
Un studiu, realizat pe un eșantion de 130.000 de persoane din 17 țări, „confirmă la scară globală că activitatea fizică este asociată cu un risc mai mic de mortalitate și de boli cardiovasculare”. Cercetarea a fost realizată de experții canadieni, pe persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, din orașe și de la sate, din țări bogate și țări defavorizate. Aceștia au monitorizați aproape șapte ani. Rezultatele făcute publice de revista The Lancet, cea mai importantă publicație medicală din Anglia, vin să întărească nevoia de mișcare pentru sănătate și viață lungă.
„O activitate fizică și mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere (a mortalității provocate de bolile cardiovasculare, n.r.) și mai mare, mai ales pentru acele persoane care își repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, grație modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită și activităților lor casnice”, spun autorii studiului. Noua cercetare demonstrează că «mersul pe jos timp de 30 de minute în majoritatea zilelor din săptămână reprezintă un beneficiu substanțial», explică prof. Scott Lear, de la Universitatea Simon-Fraser, din Canada, coordonatorul principal al studiului. Din păcate, se pare că aproape un sfert din populația mondială nu îndeplinește aceste obiective, avertizează specialiștii.
Și riscul de mortalitate e mai mare la cei care nu fac suficientă mișcare
„Din cele 106.970 de persoane care îndeplineau condițiile referitoare la activitatea fizică, 3,8% erau afectate de boli cardiovasculare. Acest procent crește la 5,1% în rândul persoanelor cu activitate fizică insuficientă”, subliniază autorii studiului. Potrivit acestora, „riscul de mortalitate a fost, de asemenea, mai mare pentru aceia care nu îndeplineau nivelurile recomandate de activitate fizică, fiind de 6,4%, contra 4,2% pentru persoanele care îndeplineau baremurile”, avertizează cercetătorii canadieni. Forma cea mai des întâlnită de activitate fizică observată provenea din viața cotidiană: transport, muncă, activități menajere.
OMS recomandă: Desfășurați activitate fizică „de intensitate moderată”, cel puțin 150 de minute pe săptămână!
În urma acestei cercetări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică „de intensitate moderată” sau, 75 de minute de activitate cu o „intensitate susținută”. Așadar, mersul pe jos până la serviciu și la cumpărături, activitățile menajere și tot ceea ce ține de treburile gospodărești sunt mai mult decât binevenite pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății inimii.