Începând de vineri, 6 octombrie până duminică, 8 octombrie
Pelerini din toată țara sunt așteptați la sfârșitul acestei săptămâni, la Parohia Afumați II, să se roage și să se închine la moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu Sfintele Odoare va fi adusă vineri dimineață, de la Catedrala Patriarhală, de către o delegație Patriarhală.
Articol apărut în nr. 371 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Sfintele moaște ce răspândesc neîncetat mireasma Cerească, mărturisind harul pe care Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina l-a primit de la Bunul Dumnezeu pentru curăția vieții sale, vor fi aduse, vineri dimineață, în Parohia Afumați II. Sub coordonarea părintelui Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, preoții din comuna Afumați și cei din Cercul Pastoral Afumați, vor întâmpina delegația Patriarhală care va însoți racla cu Sfintele Odoare, vineri, în jurul orei zece. După slujba de primire a cinstitelor moaște, racla va fi așezată la loc de cinste, unde credincioșii se vor putea ruga în tihnă Sfântului Nectarie, mare făcător de minuni, pentru sănătate și protecție.
Trei zile de închinare la cinstitele moaște. Iată programul procesiunii!
Vineri seara, la ora 17:00, va avea loc slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia și Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie. Slujbele săvârșite în cinstea Sfântului Nectarie vor continua și sâmbătă dimineață, începând cu ora 09:30, când un sobor ales de preoți va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Seara, de la ora 17.00, va avea loc Slujba Vecerniei și a Acatistului. Pelerinajul se va încheia duminică. De la orele 09:30, clericii săvârșesc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar de la orele 17:00, Slujba Vecerniei și a Acatistului Sfântului Nectarie. Credincioșii se pot închina la moaștele marelui făcător de minuni, atât ziua cât și în timpul nopții.
Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecă de boli grele
Sfântul Nectarie Taumaturgul este unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei Române. S-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel din provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie. La 27 de ani, a devenit monahul Mănăstirii Nea Moni, când a primit numele de Lazăr. Un an mai târziu, a fost hirotonit diacon. Tot atunci a primit și numele Nectarie. Credincioșii din lumea-ntreagă îl venerează pe Sfântul Nectarie pentru vindecările și binefacerile înfăptuite, de-a lungul timpului, celor aflați în suferință. Iar mărturii ale celor ce au fost vindecați de tot felul de boli grele în urma rugăciunilor adresate Sfântului Nectarie sunt nenumărate. Multe dintre ele sunt consemnate în diverse lucrări bisericești care descriu viața și moartea Sfântului Nectarie.
Din minunile Sfântului Nectarie
Iată una dintre minunile înfăptuite de Sfântul Nectarie Taumaturgul! „Maicile de la Mănăstirea Sfânta Treime, din Insula Eghina (n.r. – acolo unde, pe 8 noiembrie 1920, a murit răpus de cancer), venind la spital să ia trupul Sfântului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia și au așezat-o întâmplător pe patul vecin, unde era prezent un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat și a început să meargă”, după cum au mărturisit clericii pentru site-ul www.crestinortodox.ro. De altfel, se mai știe și faptul că, după trecerea sa la Domnul, printr-o întâmplare minunată, trupul Sfântului a fost descoperit neputrezit și izvorând mir.
Pelerinajul, organizat cu Înalta Binecuvântare a Patriarhului României
Pelerinajul care va avea loc la Afumați, în zilele de 6-7 și 8 octombrie, se desfășoară cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentele sunt organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor, Protoieria Ilfov Nord și Parohia Afumați II.