Ne îndeamnă Petre Daea: „Alege Oaia!”
Joi, 25 octombrie, în cadrul târgului Indagra, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat startul unei campanii de promovare și încurajare a consumului de carne și produse din carne de oaie în rândul românilor, pe care acesta a denumit-o „Alege Oaia!”. Campania se va desfășura la nivel național, pe o durată de trei luni.
Prin această campanie, MADR urmărește valorificarea producțiilor agroalimentare provenite de la specia ovine, creșterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea forței de muncă în sectorul de prelucrare a cărnii și a produselor din carne de oaie, dar și păstrarea tradițiilor privind preparatele culinare din această specie, în special în zonele montane.
România, al treilea crescător de ovine din UE
Potrivit datelor statistice publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat) în luna februarie, în 2014, România era al treilea crescător de ovine din UE cu 9,5 milioane ovine, respectiv 11% din efectivul total de ovine din UE de 84,2 milioane animale. Peste un sfert (27%) din ovinele din UE erau crescute în Marea Britanie, care număra 23 milioane ovine, urmată de Spania (18%) și România (11% cu 9,5 milioane ovine).
Consumul de carne și produse din carne de ovine în anul 2016 a fost în medie de 2,6 kg/cap locuitor, în ușoară creștere față de 2015, când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor, dar semnificativ mai mare față de anul 2014, când era de numai 0,7 kg/locuitor anual. Consumul cel mai mare de carne de oaie, respectiv de miel, este în perioada Paștelui, când necesarul este acoperit în mare parte din producția autohtonă.
Numărul de ovine a crescut, în ultimii ani
Din ultimele date operative deținute de MADR, efectivele totale de ovine ale României sunt de 16,3 milioane de capete în 2016, din care 4,8 milioane capete sunt miei, ceea ce reprezintă 29,4% din efectivul total.
România exportă cu predilecție ovine vii în țările Orientului Mijlociu și nu numai, respectiv în Libia, teritoriile palestiniene, Iordania, Liban, Turcia, Italia și importă carne de ovine din Ungaria, Spania, Grecia și Austria. În 2016, exporturile de animale vii (ovine) în țările menționate au totalizat 218 milioane de euro, pentru o cantitate de 107.000 tone, iar importurile de carne de miel au totalizat 5,2 milioane, pentru 2.000 de tone.
Ministrul a subliniat că intenționează să facă, începând cu anul 2018, piețe de gros pentru crescătorii de ovine din toată țara, astfel încât fermierii să poată să își aducă animalele să le valorifice în condiții sigure din punct de vedere sanitar-veterinar.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.375