Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), organizaţie care reunește asociaţii de business din aproape toate domeniile de activitate, atenţionează că nu va susţine măsurile fiscale propuse recent de Guvern, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, și cere oprirea „terapiei de șoc”.

„Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbește, suntem pe creștere economică și nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Dragoș Anastasiu, președintele CDR.

„Opriţi terapia de șoc”, a spus și Florin Pogonaru, președintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, care a amintit că și consilierul guvernamental Cristian Socol a propus „un pas lateral” faţă de aceste măsuri.

Nicio măsură nu este agreată de CDR

Guvernul a lansat săptămâna trecută în dezbatere publică o serie de măsuri fiscale, între care se numără mărirea la un milion de euro a plafonului până la care IMM-urile vor plăti impozit pe cifra de afaceri (1%), scăderea de la 39,25% la 37,25% a contribuţiilor sociale, la care se adaugă mutarea CAS de la angajator la angajat, splitarea plăţii TVA și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei. Niciuna din aceste măsuri nu este agreată de reprezentanţii CDR.

„Am înţeles acest mesaj, că economia nu mai poate crește cu salarii mici, și suntem gata să mărim salariile, dar nu printr-o măsură administrativă care nu a fost discutată cu noi și nu are un studiu de impact. Ca întreprinzător, este problema mea dacă măresc sau nu salariile, trebuie să fiu lăsat să îmi urmez logica. Creștem salariile, dar mai întâi să creăm sursa din care să facem asta”, a mai spus Florin Pogonaru.

Referindu-se la mutarea CAS din sarcina angajatorului în a salariatului, reprezentanţii CDR au arătat că această măsură va induce costuri suplimentare angajatorilor.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.376