Pe 10 noiembrie 2017, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ilfov a marcat 20 de ani de la înfiițarea instituției, asumându-și această sărbătoare ca fiind „asigurarea dreptului la o educație de calitate pentru elevii ilfoveni” și sărbătorind cu acest prilej „idealurile profesionale” care-i animă pe dascălii din județ.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 377, ediția print
„Învățământul ilfovean a traversat, în cei 20 de ani, diferite etape în care și-a definit și redefinit strategiile educaționale, și-a asumat obiective importante, având ca numitor comun asigurarea șanselor egale la educație tuturor elevilor, înțelese ca start susținut cu înțelegere și dedicare de către profesori, părinți și comunități locale. Atingerea performanțelor personale, integrarea socială și profesională au reprezentat și reprezintă obiective asumate de fiecare dintre noi, astfel încât toți copiii să se bucure de atenție și reușită”, a declarat inspectorul școlar general, Florentina Ecaterina Costea.
La petrecerea organizată cu prilejul împlinirii celor 20 de ani de activitate, chiar în actualul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov au fost invitați foștii conducători ai instituției, iar cei care au reușit să ajungă au primit, în semn de recunoștință pentru activitatea lor, diplome și buchete de flori. Iar pentru că istoricul activității instituției este unul care se întinde pe o perioadă anterioară celor 20 de ani, în strânsă legătură cu evoluția administrativă a județului, actuala echipă de conducere a pregătit o scurtă prezentare, începând cu momentul apariției Ordinului MEN 5187/1997 privind înființarea IȘJ Ilfov, cu sediul, la început, în Șos. Nicolae Titulescu nr. 50, din Capitală. Din 2004, instituția își desfășoară activitatea în Calea 13 Septembrie nr. 209, București (inaugurarea propriu zisă a sediului, după lucrări de renovare ample, având loc pe 10 noiembrie 2005, dată rămasă ca aniversare anuală a instituției). Din anul 1997 ISJ Ilfov a fost condus de mai mulți inspectorii școlari generali/inspector școlari generali adjuncți.
Spectacol pe măsura aniversării
Și, cum stă bine unei aniversări de 20 de ani, „beneficiarii” direcți ai sistemului educațional ilfovean au venit, cu mic cu mare, să arate gazdelor o mică parte a ceea ce învață la școală sau în cadrul activităților extrașcolare. Spectacolul aniversar a fost deschis de Alexandra Manea, urmată de Andrei David Iancu, elevi care învață să cânte la orgă, la Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov. Un dans cu panglici al formației Lucky Stars, tot de la Palatul Copiilor și, din nou, orga, mângâiată de degetele Andreei Petre și ale micuțului Ștefan Puia. Darius Țone, alias „Nică”, de la Grădinița nr. 1 Dragomirești-Vale a impresionat cu monologul despre copilăria lui Creangă și aventura acestuia la furat de cireșe. Orga și vioara s-au auzit, din nou, de data aceasta evoluând în fața invitaților Ana Maria Florescu și David Andrei Iancu. Au urmat cântece și dansuri populare – Ansamblul vocal – instumental Kitarrino (de la Școala gimnazială nr. 1 din Brănești) pregătind pentru aniversare un colaj muzical folcloric. Au intrat „în scenă” cei mai mici „românași”, de la Grădinița nr. 1 Dragomirești-Vale și, după ei, colegii mai mari din grupurile vocale „Săbărelul” – de la Liceul cu program sportiv Clinceni, „Floare de cireș”, de la Școala gimnazială „Gheorghe Corneliu”, din Domnești și „Flori de corn”, din Bragadiru și Cornetu.
Finalul a aparținut lui Rareș Mihai Florescu (de la Olga Gudynn International School), care a încântat cu un colaj folcloric la vioară. Nu înainte, însă, de evoluția celor mai mici „fluturași” de la Grădinița nr. 2 Buftea, care au pregătit în cadrul spectacolului, cum au putut ei mai bine, cel mai frumos dans popular…
Evident: Tortul „Inspectorat”, șampanie și socializare!
A urmat momentul tăierii tortului! De fapt a celor două torturi – unul dintre ele reprezentând Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, iar întreaga audiență a fost servită cu șampanie. Inspectori școlari ilfoveni – mai vechi sau mai noi – au profitat de moment și s-au bucurat depănând amintiri din activitatea lor de-a lungul celor 20 de ani de existență a instituției.
Scurt istoric
20 de ani, chiar dacă, din punct de vedere ”genetic”, administrarea învățământului ilfovean a cunoscut mai multe etape, în strânsă legătură cu evoluția administrativă a județului:
O primă etapă înainte de 1968 (când București a fost declarat municipiu și a devenit unitate de sine stătătoare, cu rang de județ, preluând și activitatea actualului județ Ilfov);
Între anii 1968 – 1981, județul Ilfov a avut propriul sediu al inspectoratului;
Între anii 1981 – 1997, sediul Inspectoratului Școlar al Sectorului Agricol Ilfov era la Balotești;
După 1997, când prin Ordin al Ministrului Educației a fost înființat ISJ Ilfov, cu sediul în Capitală, pe Nicolae Titulescu 50;
Și după 2005, etapa în care sediul ISJ Ilfov își desfășoară activitate în Calea 13 Septembrie 209, București.