Printre cele mai frecvente boli declanșate și agravate de expunerea la frig sau umiditate, sunt cele reumatice, care includ peste 100 de afecțiuni. Bolile reumatice afectează aproximativ 80% din populație, iar incidența acestora crește odată cu vârsta, fiind adesea răspândite la persoanele trecute de 60 de ani.
Toate tipurile de afecțiuni reumatice sunt declanșate de temperaturile scăzute, deoarece receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii și schimbărilor atmosferice, producând astfel acutizarea durerilor. Chiar dacă nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ținute sub control. Manifestările acestora diferă de la un pacient la altul în funcție de sensibilitatea și de viteza de adaptare a organismului la condițiile climatice, însă există o serie de reguli de bază care ajută la ameliorarea simptomelor și prevenirea apariției complicațiilor în timpul sezonului rece.
Îmbrăcămintea din lână sau bumbac și încălțămintea cu o bună aderență
Un sfat pentru a preveni declanșarea durerilor reumatice din această perioadă este asigurarea confortului termic. Materialele recomandate pentru hainele sezonului rece sunt bumbacul și lâna, care izolează căldura și protejează împotriva vântului sau precipitațiilor. Este recomandată încălțămintea cu o bună aderență, deoarece bolile reumatice se pot agrava în cazul în care apar noi leziuni la nivelul sistemului osos.
Băile fierbinți
Seara, după o zi de muncă, sunt recomandate băile fierbinți. Au o acțiune benefică în menținerea articulațiilor încălzite.
Unguentele cu propolis și venin de albine
Utilizarea produselor apicole constituie una dintre cele mai răspândite și de succes metode de tratament pentru bolile reumatice. Unguentele ce conțin propolis și venin de albine au un puternic efect antiinflamator și antioxidant, având o acțiune similară aspirinei asupra articulațiilor rigide și durerilor musculare.
Cartoful
Un remediu neobișnuit, însă eficient pentru afecțiunile reumatice, este cartoful. Sucul acestuia conține săruri minerale vitale întăririi sistemului osos, asigurând simultan și eliminarea factorilor toxici care agravează simptomele și durerile reumatice.
Sportul
Chiar dacă exercițiile fizice nu constituie o activitate atât de frecventă în lunile friguroase și bogate în precipitații, este foarte important să se facă sport aproape zilnic. Acesta asigură sănătatea și fortifierea articulațiilor, ameliorează rigiditatea articulară și slăbiciunea musculară. Mai mult decât atât, activitatea fizică reduce șansele declanșării unor alte boli mai grave asociate problemelor reumatice precum osteoporoza, sclerodermia sau spondilita anchilozantă.
Dr. Tania Bejan: „Nu vă îngrășați! Kilogramele în plus pun presiune pe articulații”
„Sunt tot mai multe persoane care prezintă probleme reumatice și totuși merg mult timp cu dureri pentru că poartă încălțămintea nepotrivită. Cel mai bine este să purtați încălțări cât mai comode, care nu pun presiune pe talpa piciorului și nu vă strâng. Acestea trebuie obligatoriu să fie din piele sau să se încheie cu șireturi și să aibă talpă cât mai flexibilă, care atenuează eventualele șocuri. De asemenea, deși hrana nu are niciun efect asupra artrozei (din ce se cunoaște deocamdată) există indicații conform cărora o dietă cu legume și fructe sau acizi grași nesaturați poate ajuta la diminuarea durerilor. Evident, trebuie menținută o greutate corporală constantă. Persoanele care se îngrașă necontrolat prezintă riscul de a pune presiune pe articulații”, spune dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.