Jurnalul  de Ilfov susţine Campania “Hepatita C nu doare. Doar ucide”

Aproximativ 30% din cazurile de ciroză şi cancer hepatic diagnosticate la nivel mondial, sunt cauzate de hepatita C. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănă-tăţii, România ocupă un alarmant loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de infecţie cu virusul hepatitei C. Şi, pentru că, din fericire medicina a evo-luat în ultimii ani atât de mult încât boala se poate trata cu succes dacă este depistată la timp, a fost demarată Campania “Hepatita C nu doare. Doar ucide”, program susţinut şi de Jurnalul de Ilfov.

Marţi, pe 29 ianuarie, Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR) în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş”, laboratoarele Bioclinica şi Roche România, a lansat cea mai vastă campanile de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C din ultimii ani. Programul “Hepatita C nu doa-re. Doar ucide”, susţinut şi de Jurnalul de Ilfov oferă posibilitatea ca 50.000 de români să facă testul de depistare precoce a bolii, în stadiu incipient atunci când poate fi tratată cu succes, fără să suporte costurile acestuia. “Este foarte important să vorbim despre hepatita C, pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de asemenea cazuri, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice. Mai exact, în ţara noastră se înregistrează 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. În România se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă. Preventiv, vom oferi 50.000 de teste gratuite. Acestea vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş” şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica partenere din toată ţara”, a spus Cezar Irimia, preşedintele APCR, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul lansării campaniei. 

Adresează te Institutului “Matei Balș” sau laboratoarelor Bioclinica

Hepatita C este o boală perfidă. Nu doare, dar duce în cele mai multe cazuri (80%) la ciroză şi cancer hepatic. Având în vedere gravitatea acestor boli, e mai uşor să le previi decât să le tratezi ulterior. Programează-te şi tu la Institutul Naţional de Boli INfecţioase “Matei Balş” din Bucureşti sau la unul dintre laboratoarele Bioclinica partenere şi cere să ţi se facă testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV. Lista laboratoarelor unde poţi beneficia de test fără să plăteşti o găseşti pe site-ul cam-paniei www.afladec.net. Mai multe detalii cu privire la acest program le poţi afla sunând la telefon 021/326.00.36, număr cu tarif normal. În cazul în care vei fi diagnos-ticat cu virusul hepatitei C, şi membrii familiei tale vor putea face testul gratuit.

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase: „Azi avem alternativa vindecării infecţiei” 

Medicii trag semnalul de alarmă! Vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020. Specialiștii pun acest lucru pe seama “cumulării pacienţi-lor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje. “Ce ne face să trecem acum la testarea pentru HCV? Răspunsul este foarte simplu: Azi avem alternativa vindecării în cazul acestei infecţii și, ca atare, și șansa prevenirii cirozei hepatice și a cancerului hepatic produse de acest virus. Este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme și să tratăm corect și la timp hepatita cronică C”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balș”.