Proiectul de extindere și modernizare infrastructură de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov a primit undă verde

La sediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice au fost semnate, pe 4 iunie a.c., două contracte de finanțare pentru sectorul apă, proiecte extrem de importante pentru județul Ilfov.

Astfel, în prezența ministrului Mediului, Attila Korodi, a primarilor din Buftea și Corbeanca, Gheorghe Pistol și Valeriu Anton, a președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache și a vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, dar și a președintelui Asociației Române a Apelor și director al RAJA Constanța, Felix Stroe, au fost semnate proiectele pentru ”Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov” și cel de ”Asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020”.

Primul proiect, al cărui beneficiar este RAJA Constanța (de altfel finanțator important al acestuia, valoarea investiţiei din partea celei mai mari companii publici din România ridicându-se la 13,6 milioane de euro), are o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro (restul sumei structurându-se astfel – 31,8 milioane de euro Fondul de Coeziune/POS Mediu, 3,9 milioane de euro – contribuția Guvernului Romîniei și aproximativ 360.000 de euro – comunitățile locale implicate) – și presupune lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în Buftea, Corbeanca și Crevedia, aducând îmbunătățiri majore pentru 114.000 de locuitori. Concret, în Buftea, se va extinde și reabilita rețeaua de alimentare cu apă și vor fi branșați 4.000 de locuitori, se va extinde rețeaua de canalizare pentru același număr de abonați și se va construi o stație de epurare care va asigura tratarea debitelor de apă uzată din Buftea, Crevedia și Corbeanca. Capacitatea noii stații de epurare este proiectată pentru o populație echivalentă de 53.413 de locuitori. În Corbeanca, se va extinde rețeaua de distribuție a apei potabile, vor fi branșați 3.400 de locuitori și se va extinde rețeaua de canalizare. De asemenea, se vor reabilita și extinde sursele de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca”, a explicat ministrul Attila Korodi.

Cel de-al doilea proiect semnat are ca scop pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru viitorul proiect de investiții, beneficiarul fiind S.C. Apă – Canal Ilfov S.A., în calitate de operator regional al sistemelor de apă și canalizare. ”Investițiile propuse pentru perioada 2014-2020 se referă, în principal, la extinderea/reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, construcția de stații de tratare a apei și stații de epurare a apelor uzate”, a declarat Marian Petrache, președintele CJI, adăugând că proiectul a fost deja ridicat pe SEAP. Valoarea estimată a propunerilor de investiții ce vor fi finanțate în perioada de programare 2014-2020 este de 251,7 milioane de euro.

Mobilizare suplimentară

Ministrul Mediului a mai subliniat faptul că ministerul pe care îl conduce, ”prin POS Mediu a atins o rată de absorbție a fondurilor europene de 33,3%, cu un total de 1.4 miliarde de euro”, și a atras atenția ”tuturor factorilor implicați în mecanismul absorbției fondurilor, beneficiari, antreprenori, consultanți, autorități, pentru o mobilizare suplimentară, deoarece până la sfârșitul lui 2015 mai avem de procesat aproximativ 3 miliarde de euro, fonduri nerambursabile – pe care România are obligația să îi atragă în integralitatea lor”.

Referindu-se la proiectul semnat, ministrul Korodi a salutat iniţiativa RAJA, ”o companie constănţeană care a venit în ajutorul celor de la Ilfov, înţelegând necesitatea dezvoltării proiectelor de alimentare cu apă și canalizare în toată România“. Oficialul a precizat că, la acest moment, ”doar 5% din locuitorii din Corbeanca au acces la servicii de apă, iar 77% din oamenii din Buftea au apă. La Corbeanca nu există canalizare, populația folosind fose septice și haznale, iar la Buftea, doar 50% din oraș are canalizare“. În completare, directorul RAJA Constanța, Felix Stroe a explicat că, după implementarea proiectului, Corbeanca va avea un sistem complet de canalizare integral vacuumatică, o premieră în România. ”Se vor extinde zeci de kilometri de reţele de apă, se vor construi staţii de tratare și staţii de pompare și o modernă staţie de epurare, ceea ce înseamnă că vom trăi cu toţii într-un mediu mai sănătos și vom avea condiţii de viaţă într-adevăr la nivel european“, a declarat Felix Stroe. Pentru a garanta funcţionarea corectă a lucrărilor și finalizarea acestora până la data limită – 31 decembrie a anului viitor – acesta a declarat că va asigura constant controlul lucrărilor. „Le promit locuitorilor din Corbeanca și Buftea că operatorul va lucra și îi va determina pe constructori să lucreze în trei schimburi și, astfel, sigur vom finaliza proiectul până la finele anului 2015“, a mai spus directorul RAJA Constanța. ”O zi istorică pentru Buftea”, a declarat, la rândul său, primarul localității, Gheorghe Pistol adăugând că este cea mai mare investiție făcută în oraș. Și tot despre ”pionierat” a vorbit și primarul din Corbeanca, Valeriu Anton, spunând că-și dorește să ducă acest proiect, la care s-a muncit 2-3 ani de zile, la bun sfârșit.

Datele tehnice ale proiectului

Proiectul prevede ca investiţiile să se îndrepte spre lucrări de realizare a 95 km de reţea, executare a 19 foraje pentru puţuri de adâncime medie, construcţie a două staţii de pompare cu funcţionare automată, a trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc și a trei staţii de tratare a apei potabile. De asemenea, este avută în vedere și realizarea a 7.400 de branșamente noi la reţeaua de apă potabilă. La nivelul sistemului de canalizare, se vor executa următoarele lucrări: extinderea cu 109 km a reţelei existente, construcţia a 19 staţii de pompare a apei uzate cu funcţionare automată, a unei staţii de epurare a apelor uzate în orașul Buftea, ce va deservi localităţile Buftea, Crevedia și Corbeanca, dar și realizarea a 7.400 de branșamente noi la reţeaua de canalizare menajeră.

Gheorghe Pistol, primarul din Buftea, Marian Petrache, președinte CJI, Attila Korodi, ministrul Mediului, Cristinel Dragomir, vicepreședinte CJ Cța, Felix Stroe, director RAJA Cța și Valeriu Anton, primarul din Corbeanca