Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în octombrie, față de luna anterioară, pentru a cincea lună consecutiv și a ajuns la valoarea de 43,4 puncte, cea mai scăzută din aprilie 2013. CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România, pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente (referitoare la mediul de afaceri și piața muncii), precum și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Leul va continua să se deprecieze

În ceea ce privește ­cursul de schimb EUR/RON, 89% dintre partici­panți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.6421, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4.6817.

„Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98%, și respectiv 93% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni anticipată peste 12 luni este 2,63% (valoare în creștere cu 0,69 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior)”, se mai arată ­într-un comunicat al asociației.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.379