Am crescut cu concepția că Sărbătorile de Iarnă sunt unele dintre cele mai fericite momente ale anului, însă specialiștii spun că nu este deloc așa. Pentru mulți oameni, mirajul feeric al Sărbătorilor constituie punctul de declanșare a episoadelor depresive. Tristețea apăsătoare îi afectează în special pe cei care sunt singuri în această perioadă, fără familie, prieteni sau un partener de viață.

 

Majoritatea oamenilor au așteptări foarte mari de la clipele petrecute de Sărbători, mai ales că multe dintre filmele și reclamele care se difuzează acum fac o promovare nerealistă a unui Crăciun ideal. De aceea, mulți în loc să caute Sărbătorile potrivite pentru ei, le caută pe cele perfecte, iar de aici până la a resimți puternic sentimentul de singurătate și a se deconecta de la realitatea înconjurătoare mai este doar un pas.

Izolarea și melancolia de Sărbători

Izolarea socială, în special în zilele de Crăciun și în noaptea de Revelion, este una dintre cele mai importante semne ale apariției depresiei. În general, oamenii depresivi sunt singuratici și evită interacțiunea socială. Feeria Sărbătorilor de Iarnă în singurătate îi face, însă, să se simtă cu atât mai mult singuri și nedoriți, întrebându-se de ce nu pot fi și ei atât de fericiți în aceste momente, precum ceilalți. Evenimentele importante din timpul anului (și nu numai), le stârnesc amintiri foarte plăcute despre cum obișnuiau să le petreacă în trecut, despre cât de bine era atunci comparativ cu momentul actual. Această situație apare mai ales în cazul celor care au suferit o pierdere importantă – fie decesul unei persoane dragi, fie despărțirea de partenerul de viață. Oricare ar fi motivul pentru care s-a ajuns aici, Sărbătorile de Iarnă petrecute în singurătate pot declanșa sentimente de pierdere, neadaptare, scăderea stimei față de sine sau respingere.

Cum să te simți bine în singurătatea ta?

Oamenii au nevoie de conexiuni speciale cu cei din jur pentru a fi fericiți, au nevoie să ofere și să primească afecțiune. Cu atât mai mult, în zilele în care membrii familiei și prietenii se adună în jurul meselor îmbelșugate și se bucură de spiritul sărbătorii. Însă în cazul în care aceste lucruri nu se întâmplă, există numeroase activități plăcute care pot ajuta la ridicarea moralului. Singurătatea la sfârșit de an nu este nici pe departe cel mai rău lucru din viața unui om. Dimpotrivă! După un an dedicat muncii și supunerii stresului, este momentul să relaxării și îmbogățirii spirituale. Iar acest lucru se realizează cel mai bine în singurătate. Frumusețea Sărbătorilor de Iarnă nu constă în decorațiunile speciale, în petrecerile somptuoase cu mâncare și băutură în exces, ci în tot ceea bucură sufletul, aduce liniște și mângâiere sufletească. Specialiștii www.depresiv.ro recomandă ca, de Sărbători, oamenii singuri să aibă curajul să înceapă noi obiceiuri, tradiții. În acest fel nu se mai gândesc la modul în care obișnuiau să le petreacă în trecut.

Iată ce poți face ca să te simți bine în singurătatea ta, de Crăciun și Anul Nou!

  • Să te răsfeți cum­părându-ți un cadou,

Să ajuți o persoană nevoiașă. Ce poate fi mai înălțător decât să dăruiești din puținul tău unui sărman care poate nu are nici cât tine. Sufletul îți va sălta de bucurie când vei vedea strălucirea din privirea lui,

  • Să organizezi o petrecere, chiar dacă nu ai partener de viață,
  • Să ieși în oraș să te plimbi. Cu siguranță vei mai întâlni oameni la fel de singuri,
  • Să te relaxezi profund citind! Profită de ocazie că ești singur și nu te deranjează nimeni, ia o carte și lecturează în voie. Cititul te relaxează psihic și îți înfrumusețează sufletul. Studiile arată că în doar șase minute de citit, tensiunea arterială scade, iar mușchii se relaxează,
  • Să inventezi tradiții noi! Este minunat să experimentezi creând lucruri, obiceiuri care se disting de cele existente acum și care, în timp, vor fi consfințite prin tradiție,
  • Să te bucuri de singurătatea ta! Fii conștient că Sărbătorile nu înseamnă reclame, alergat după diverse lucruri și tot felul de excese, ci o pauză de la tot sistemul în care ai fost angrenat peste an. Primește-o cu bucurie și profită de aceste zile în care ești doar cu tine și învață să te iubești, să te prețuiești și să fii mai bun. Mișcă-te, fă sport, acum vei avea timp să faci tot ceea ce n-ai putut face tot anul.
Și nu uita! Dacă ai nevoie de sfatul unui specialist, platforma online www.depresiv.ro reprezintă un punct solid de sprijin în această direcție. Aici găsești informaţii complexe despre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora și explicarea factorilor ce conduc la apariția unor astfel de dispoziții, de către specialiști avizați din domeniul psihiatriei.