Modificările aduse Codului Fiscal, intrate în vigoare, de la 1 ianuarie 2018, prevăd transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Split TVA, care obligă firmele care au restanţe la achitarea TVA sau cele în insolvenţă să plătească defalcat TVA.
Modificările Codului Penal prevăd printre altele transferul contribuţiilor la pensie şi sănătate integral în sarcina angajatului, dar şi plata defalcată a TVA, aplicată deja de câteva sute de firme. De departe, transferul contribuţiilor în salariul brut al angajatului este cea mai importantă modificare, potrivit Adevărul.ro.
Conform legislaţiei, de la 1 ianuarie 2018, doar angajatul va datora contribuţii la fondurile de pensie şi sănătate, urmând ca angajatorului să-i revină doar reţinerea şi virarea acestor sume. Noile cote de contribuţii sunt de 25% din salariul brut la CAS (pensie) şi 10% la CASS (sănătate). Până la această modificare, angajatul plătea din salariul său brut 10,5% la CAS şi 5,5% la CASS, iar angajatorul plătea pentru angajat 15,8% la CAS şi 5,2% la CASS, rate calculate tot la salariul brut al angajatului. Din pachetul de transfer al contrbuţiilor face parte şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, care nu lasă, însă, bani în plus în buzunarele angajaţilor.
Statul ar lua din contribuţiile de 35%, impozitul pe venit de 10% şi o contribuţie de 2,25% achitată de angajator, calculate la un brut mărit, cam la fel de mulţi bani câţi lua în trecut cu impozit de 16%, contribuţii la pensie şi sînătate de 37%, plus alte patru contribuţii totalizând 2,25%. Salariul minim De la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.900 de lei de la 1.450 de lei, astfel încât să acopere transferul contribuţiilor. Astfel, salariul brut de 1.900 de lei este echivalentul unui brut de 1.550 de lei pe sistemul din 2017. Dacă salariul minim net (la un brut de 1.450 de lei) este în prezent de 1.065 de lei pentru un angajat fără persoane în întreţinere, de la 1 ianuarie 2018 minimul net (la un brut de 1.900 de lei) este de 1.162 de lei. Split TVA Legislaţia intrată în vigoare de la 1 octombrie, când sistemul de TVA defalcat a devenit operaţional opţional, prevedea ca de la 1 ianuarie toate firmele înregistrate în scop de TVA să aibă pe lângă contul/conturile pentru încasări şi plăţi obişnuite şi un cont special în care să încaseze şi din care să plătească TVA.
Legea din Parlament care a aprobat ordonanţa Guvernului a eliminat obligativitatea pentru toate firmele, urmând ca de la 1 ianuarie să fie incluse automat doar cele care au restanţe la achitarea TVA sau cele în insolvenţă. Plafonul pentru înregistrarea în scop de TVA De la 1 ianuarie 2018, deşi au primit de la Comisia Europeană încă din toamnă acordul pentru a creşte acest prag de la 220.000 de lei la 300.000 de lei, Guvernul a anunţat că va menţine limita pentru înregistrarea în scop de TVA la nivelul de 220.000 lei, Ministerul Finanţelor considerând că o derogare pentru 300.000 de lei reprezintă, implicit, o derogare şi pentru un prag inferiror, cum este cel prevăzut în prezent în Codul Fiscal, de 220.000 de lei.