Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la nivel național, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În București, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%, anunță Ministerul Sănătății.

Comunicarea vine ca reacție la decizia unor medici de familie de a nu semna contractele cu casele de asigurări de sănătate şi de a nu mai da trimiteri şi nici reţete compensate. Mai mult, presa comentează că în unele cabinete, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească şi consultațiile medicale.

Conform datelor venite de la Ministerul Sănătăţii, 40% dintre medicii de familie nu şi-au prelungit contractele cu casele de asigurări de sănătate. Asta înseamnă că vor lua bani pe consultații, nu vor mai elibera reţete compensate sau gratuite şi nici nu vor mai da trimiteri către alţi specialişti, potrivit Stirileprotv.ro.

Doctorii cer de câteva luni ca autorităţile să le rezolve anumite revendicări, cum ar fi debirocratizarea sistemului de sănătate şi venituri mai mari.

Potrivit comunicatului de presă dat publicității miercuri, 3 ianuarie 2018, Ministrul Sănătății a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienții să nu fie afectați.

“Le cer scuze pacienților și consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorinta noastra de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG.

În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le–a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie  au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.

Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).

Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență.

Astfel, în 2018, medicii  de  familie  care lucrează  în  centrele  de  permanență vor beneficia de o creștere  a  tarifului  orar  de  la  12,8 lei/oră cât  este  în  prezent  la  40 lei/oră.  Tariful orar pentru asistenții medicali care  lucrează  în  regim  de  gardă va crește de  la   8 – 10 lei/oră  cât  este  în  prezent  la  20 – 22,5 lei/oră.

„Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o  creștere  a  tarifului  orar  la  40 lei/oră  deoarece  acesta  nu  a  mai  fost  crescut  din  anul  2011, nici  chiar în  anii  2015  și  2016  cu  ocazia  creșterilor  salariale  din  sistemul  de  sănătate. Există  riscul  migrației  medicilor  și  desființării  centrelor  de  permanență, fiind  redus  astfel  accesul  pacienților  la  servicii  medicale  de  bază. Impactul  bugetar  pentru  realizarea  acestor  majorări   este  de  180.000  mii  lei  pentru  anul  2018  și  va  fi  suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG

Am crescut și sumele alocate  pentru  cheltuieli  de  administrare  și  funcționare  ale  centrelor de permanență   de  la  6.4 lei/oră/medic  cât  este  în  prezent  la  20 lei/oră/medic  și  a  sumei  alocate   pentru  medicamentele  și  materialele  sanitare  din  trusele  de  urgență  ale  medicilor  de  la  2,1 lei/oră/medic cât  este  în  prezent   la  4 lei/oră/medic.

De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții.  În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare.

Legislația în vigoare prevede că asiguratul își poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de  servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera rețete compensate și gratuite.

În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialiști în medicina primară și vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceștia vor fi invitați la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta.

“Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a mai declarat Florian BODOG, ministrul Sănătății.

Și Casa Națională de Asigrări de Sănătate a anunțat că consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară aflate deja în derulare cu casele de asigurări de sănătate. În opinia CNAS, interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României.