Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru o inițiativă europeană privind stoparea dispariției polenizatorilor (albine, fluturi și alte insecte). CE precizează, într un comunicat, că o producție agricolă anuală estimată de 5 miliarde de euro este atribuită direct polenizatorilor.
Revizuirea intermediară a strategiei UE 2020 privind biodiversitatea a arătat că polenizarea ar putea să scadă considerabil. Aproape una din zece specii de albine și fluturi se confruntă cu dispariția, în conformitate cu Lista roșie europeană. Pentru a face față declinului, Comisia dorește să dezvolte o inițiativă europeană privind polenizatorii și invită oamenii de știință, agricultorii și întreprinderile, organizațiile de mediu, autoritățile publice și cetățenii să contribuie. Consultarea publică, lansată de Comisia Europeană, va rămâne deschisă până la 5 aprilie 2018.
Scopul inițiativei este de a combate declinul polenizatorilor prin creșterea eficacității politicilor UE privind polenizatorii și prin sporirea vizibilității acestei chestiuni pe plan politic.
Polenizatorii contribuie la societatea umană în diferite moduri. De exemplu, contribuția lor la sectorul agricol din UE a fost estimată la aproximativ 15 miliarde euro pe an. Atât polenizatorii sălbatici, cât și cei domestici (cum ar fi albinele) asigură polenizarea culturilor agricole din UE. Chestionarul își propune să colecteze opiniile cu privire la această problemă și la modul în care UE o poate soluționa. Fermierii sunt invitați să răspundă la un chestionar, indiferent de nivelul cunoștințelor de specialitate pe care le au în acest domeniu.
Structura chestionarului
Chestionarul este disponibil în 23 de limbi ale UE. El este structurat astfel:
● în prima parte vi se solicită o serie de informații de ordin general despre dumneavoastră, astfel încât să vă putem înțelege mai bine punctul de vedere;
● a doua parte se referă la cunoștințele dumneavoastră despre polenizatori: importanța și statutul acestora, precum și amenințările cu care se confruntă;
● a treia parte se referă la declinul polenizatorilor: amploarea, cauzele și consecințele acestuia;
● în cea de a patra parte sunteți invitați să propuneți soluții prin care s-ar putea combate declinul polenizatorilor;
● în ultima secțiune aveți posibilitatea să formulați observații finale sau să încărcați un document pe care îl considerați relevant pentru a explica mai bine opiniile exprimate.
Înscrierile se fac la următoarea adresă: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/99dabe82-0d08-4141-ba33-7d7bc100fbb7?draftid= 544b080d-5548-4744-924e-424f664e7488& surveylanguage=RO
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.386