La copii, infecțiile respiratorii acute (IRA) sunt și mai frecvente în zilele reci de iarnă. Virusurile activate de temperaturile scăzute afectează în special micuții cu vârste sub patru ani, care încă nu au un sistem imunitar bun. Copiii devin și mai sensibili mai ales dacă sunt în colectivitate, la creșă, la grădiniță sau la școală. Protejează-ți copilul în această perioadă mai mult decât oricând! Află tot ce trebuie să știi despre infecțiile respiratorii la copii în sezonul rece!
Semne care-ți arată că micuțul tău e bolnav
- Are febră – creșterea temperaturii corpului este aproape întotdeauna prezentă, iar dacă nu este corect apreciată poate întârzia diagnosticul. Eroarea poate fi dată de evaluarea prin atingerea cu mâna de către tine a obrazului, frunții sau palmelor micuțului. Pentru a evita asemenea situație trebuie să ai în casă un termometru cu mercur. La copilul între 0 și 5 ani termometrul, după ce a fost uns cu o cremă Nivea, se intoduce cu partea îngustă în anus, unde va fi ținut 2 minute. La peste 5 ani, trebuie să-i pui termometrul sub braț sau în cavitatea bucală, unde să-l țină 5 minute;
- Se simte slăbit;
- Tușește – tusea inițial este iritativă pentru ca după câteva zile să devină productivă. Poate dura 5 – 10 zile;
- Are tulburări digestive – vărsăturile sau/și diareea pot complica evoluția IRA;
- Îi curge nasul – scurgerile sunt apoase inițial și apoi, după 2-3 zile, devin mucopurulente;
- Acuză durere la nivelul urechii – poate fi spontană sau provocată printr-o ușoară apăsare pe zona din față a urechii sau din spatele ei. Dacă în spatele urechii, pe lângă durere, apare și înroșirea pielii și o umflătură, trebuie să duci copilul urgent la medicul pediatru sau la specialistul ORL pentru că poate fi vorba de o complicație care, la rândul ei poate duce la compromiterea auzului și chiar la meningită acută purulentă, care-i pune viața în pericol;
- Respirație dificilă, asociată cu modificarea vocii, plâns și tuse – sunt semne de forme particulare, care favorizează evoluția rapidă spre deces, în numai câteva ore, dacă nu se aplică de urgență tratamentul adecvat. În cazul în care sunt tratate la timp, adică imediat după debut, și în mod corect, evoluția este excelentă cu vindecare deplină și fără urmări.
Ce se întâmplă în corpul lui și ce fel de îngrijire necesită?
Tratamentul propriu-zis al infecțiilor respiratorii acute (pneumonii, traheobronșite etc.) se face după un plan terapeutic care cuprinde mai multe elemente:
1.Tratament igieno-dietetic,
2.Tratamentul cauzei care a determinat boala;
3.Tratamentul patogenic care tratează marile tulburări, dezordini pe care le-a produs infecția în organismul copilului și anume: insuficiența respiratorie acută, care înseamnă insuficienta oxigenare a organismului și acumularea de bioxid de carbon, exprimată prin culoarea albastră a pielii și mucoaselor, localizată sau generalizată în formele severe; insuficiența cardiacă; deshidratarea care poate fi severă în unele forme; dezechilibrul acido-bazic.
4.Tratamentul simptomatic,
5.Tratamentul complicațiilor,
6.Tratamentul bolilor asociate,
7.Tratamentul “terenului”.
Cum îi scazi febra?
Unele tratamente precum cele simptomatice pot fi începute de părinți, pentru că au și un caracter de urgență până la consultul medical. Tratamentul simptomatic se referă la mijloacele de combatere a febrei, a durerilor de cap, tusei iritative, vărsăturilor. Febra se combate prin medicamente gen paracetamol, nurofen, novocalmin, aspirină (la peste 5 ani) și prin tratamente fizioterapice (baie caldă răcită progresiv sau împachetări umede reci – ambele necesitând indicație de la medicul specialist).