La recepţia oferită de Ambasada României la Kiev, cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Constantin-Cătălin Zamfira este unul dintre cei șapte politicieni aleși de ilfoveni să-i reprezinte în Parlamentul României. Este deputat din partea Partidului Social Democrat și, pe 21 decembrie 2017, s-a împlinit un an de la data depunerii jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 387, ediția print

Pentru a vă prezenta activitatea parlamentară a deputatului Cătălin Zamfira, i-am propus acestuia o discuție în cadrul căreia să ne prezinte ”bilanțul” primului an de mandat, mai ales în calitate de membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, condusă de deputatul PSD Adrian Solomon și, din septembrie 2017, și în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, condusă de Eugen Nicolicea, PSD. Cătălin Zamfira ne-a vorbit despre inițierea, pe parcursul unui an de activitate în Camera Deputaţilor, a 33 de propuneri legislative, din care una promulgată lege (proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, devenit Legea 153/2017) dar și despre luările sale de cuvânt, extrem de importante – prima având ca temă pensile și cea de-a doua criza forței de muncă în România.

”Declaraţia mea politică pe tema pensiilor a pornit de la mențiunea că ceea ce PSD a propus se va pune şi în aplicare. Punctul de pensie va creşte, în 2018, cu 100 de lei. Asta înseamnă că vorbim de o creștere, spre exemplu, a unei pensii de 1.000 de lei la 1.100 de lei. Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a prezentat în toamna anului trecut, chiar într-o şedinţă de Guvern, Proiectul de Ordonanţă prin care punctul de pensie va creşte şi, totodată, prin care pensia minimă ar urma să crească la 640 de lei, de asemenea, din iulie 2018. Înainte de venirea noastră la guvernare, pensia minim garantată era de 400 de lei, iar în 2017 a crescut la 520 de lei. În prezent, România are peste 5 milioane de pensionari, care câştigă un venit mediu de 1.000 de lei pe lună. Pentru ei, anul 2018 va fi unul mai îndestulător”, ne-a spus Cătălin Zamfira.

Criza forţei de muncă, tot mai apăsătoare

Referindu-se la o altă problemă majoră – ”care nu mai poate fi amânată sau ignorată, și anume criza forţei de muncă din România, care devine, pe zi ce trece, tot mai mare şi tot mai apăsătoare”, deputatul de Ilfov a început dialogul cu un exemplu personal. Acesta ne-a povestit cum, înainte de a fi parlamentar, a fost om de afaceri, poziție în care a realizat că, ”fără o echipă de profesionişti dedicaţi unui anume domeniu, nu se pot pune bazele solide ale unui business competitiv şi de succes”. Acum, însă, politicianul consideră că România a rămas fără mână de lucru, iar noi ”căutăm cu zilele un instalator, o asistentă, o bonă, sau un electrician şi exemplele ar putea continua la nesfârşit”. ”Sunt conştient că există în continuare elite şi specialişti care vor să ducă ţara asta pe făgaşul normal, dar mulţi au preferat să plece. Ţara noastră e lovită acum de o depopulare continuă, dublată de o migraţie masivă a forţei de muncă. A 13-a ţară ca mărime din Europa, cu peisaje de vis şi oportunităţi multiple, a ajuns să fie părăsită de mulţi români, iar fenomenul se acutizează de la an de an. Avem valuri de migrare şi avem spor demografic negativ. Ştiu că interesul Guvernului PSD-ALDE pentru ameliorarea acestui fenomen în creştere este unul special. De altfel, mai știu și că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a lansat mai multe ghiduri privind accesarea de fonduri europene. Acesta este cel mai mare pachet de măsuri finanţate din fonduri europene destinat şomerilor şi tinerilor. Suma se ridică la valoarea totală de 550 de milioane de euro pentru firmele care vor să angajeze şomeri şi tineri, în special din mediul rural. Aici vorbim de scheme de granturi, iar contribuţia privată este sub 5%, deci nu există o povară administrativă pentru firme. Guvernul PSD-ALDE a demarat deja numeroase campanii de atragere a celor plecaţi peste graniţe şi a lansat diverse programe de remediere a unor probleme din sănătate, educaţie, salarizare, asta pentru că este clar că avem nevoie de oameni bine pregătiţi în toate domeniile, dar mai ales în educaţie, sănătate, sau domeniul juridic. România pe care vrem să o oferim familiilor şi copiilor noştri este una într-o continuă dezvoltare economică şi socială, rata şomajului este la un minim istoric, puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu creşte, în timp ce exporturile sunt la cifre încurajatoare. Acum ar fi un moment oportun pentru o dezbatere serioasă legată de măsurile şi soluţiile pe care ar trebui să le luăm, în aşa fel încât românii aflaţi la muncă peste hotare să revină acasă. Cred că toţi suntem conştienţi că avem nevoie de experienţa şi de cunoştinţele acumulate în străinătate, ale tuturor românilor!”, le-a spus colegilor parlamentari, de la tribuna Camerei Deputaților, Cătălin Zamfira.