Catedrala Patriarhală poartă în spiritul ei, încă de la începuturi, găzduirea celor mai importante momente ale istoriei României. Miercuri, pe 24 ianuarie, Patriarhia, locul unde în urmă cu 159 de ani s-a înfăptuit Mica Unire, a aniversat Ziua Unirii Principatelor Române printr-un ceremonial aparte, un dublu eveniment spiritual și istoric.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 387, ediția print

La acest eveniment deosebit de sfânt și solemn, au luat parte Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, pre­ședintele României, Klaus Iohannis, președintele Academiei Române, Cristian Hera, academicieni, clerici, profesori și alte personalități marcante ale istoriei și culturii noastre. Drept mulțumire pentru cei ce au păstrat candela credinței aprinsă și au luptat pentru unitatea și independența țării, idealurile românilor din toate timpurile, evenimentul comemorativ a fost deschis cu o slujbă de Te Deum, săvârșită de Părintele Patriarh.

Coroane de flori, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Slujba a fost urmată de ceremonia depunerii de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de lângă Catedrala Patriarhală. Sesiunea de comunicări științifice intitulată „Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918” a venit în completarea ceremonialului religios. Aceasta s-a desfășurat în Aula Magna Teoctist Patriarhul, a Palatului Patriarhiei, chiar în locul în care, pe 24 ianuarie 1859, sub președinția Mitropolitului Nifon, a avut loc Adunarea electivă a Țării Românești, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost uns ca domn al Principatelor Unite.

Klaus Iohannis, președintele României: “Unirea Principatelor, momentul fundamental al nașterii statului român”

Prin discursul său, președintele a accentuat faptul că elitele politice de atunci „au înțeles momentul istoric și au urmat interesul general al societății”, realizând „un moment fundamental al nașterii statului român”. “Mesajul peste timp al actului Unirii Principatelor, ca și al Marii Uniri, se regăsește în spiritul, în energia și în determinarea socială de a ne urma destinul european. În aceste două momente fundamentale ale istoriei noastre moderne, românii au avut în frunte conducători destoinici”, a spus președintele României, Klaus Iohannis, citat de basilica.ro.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: “În toate realizările poporului român Biserica a fost prezentă”

La rândul său, Patriarhul României a evidențiat faptul că, prin reforma sa, domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu numai că „nu a întors spatele Bisericii”, ba chiar „a luat pe umerii săi o parte din nevoile Bisericii și și-a asumat unele măsuri compensatorii din partea statului față de Biserică pentru că erau o necesitate”. “Ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă pentru istoria României un moment fundamental în care ierarhii și clericii Bisericii, oamenii politici și poporul, adunați pe Dealul Mitropoliei, au avut un rol determinant pentru Unirea Principatelor Române. Prin secularizare, făuritorul Unirii de la 1859 a dorit să readucă românilor pământurile mănăstirilor închinate, care aveau centrul de comandă în afara țării, dar acest lucru a fost făcut cu pripeală și, în urma secularizării, o mulțime de biserici cu valori istorice și culturale, nemaifiind îngrijite, s-au deteriorat și chiar distrus. Nu doar țăranii au profitat de secularizare, ci însuși statul român modern. Ne bucurăm că am putut ajuta Statul Român Modern, pentru că s-a luat de la străini și s-a dat statului român, dar avem conștiința că în toate realizările poporului român Biserica a fost prezentă”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit basilica.ro.

Acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române: “Să transmitem urmașilor noștri o țară unită, demnă și respectată”

Acad. Cristian Hera, peședintele Academiei Române, care a și moderat sesiunea, a subliniat nevoia de unitate. “Fie ca exemplul făuritorilor Unirii de la 24 Ianuarie 1859 și de la 1 Decembrie 1918, evenimente astrale care încălzesc sufletele românilor în perioadele geroase ale iernii și de-a pururea, să ne fie o pildă de urmat. Să transmitem urmașilor noștri o țară unită, demnă și respectată, în care să domnească concordia, indiferent de deosebirile dintre noi, de orice natură ar fi: etnice, religioase, sociale, sau politice. Să avem în permanență un singur gând: unirea face puterea”, a spus acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, conform aceleiași surse.

Fotografii: Basilica.ro