Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Ilfov a informat astăzi Prefectura județului, Consiliul Județean Ilfov, primăriile Bragadiru, Cornetu, Măgurele, Clinceni, Domnești, precum și medicii de familie din aceste localități asupra riscului ”de producere a unor infecții cu punct de plecare hidric prin consumul de apă din surse proprii de mică adâncime”.

Demersul vine în urma controlului efectuat de către DSP Ilfov, pe 16 martie a.c., în localitățile Măgurele, Bragadiru (cartierul Independenței), Cornetu (Buda), Clinceni (Ordoreanu) și Domnești – zone în care s-a constatat creșterea peste limită a nivelului pânzei fratice.

Urmare a acestei constatări, DSP Ilfov a impus primăriilor să atenționeze populația privind consumul de apă din aceste zone NUMAI DIN SURSE DE APĂ ÎMBUTELIATĂ! Acolo unde este cazul, primăriile vor pune la dispoziție apă potabilă pentru localnici, până la remedierea situației.

De asemenea, prin intermediul DSP Ilfov și primăriilor localităților afectate, se vor asigura cantitățile de substanțe clorigene necesare clorinării surselor de apă individuale. Această clorinare va fi monitorizată la nivelul tuturor gospodăriilor din perimetrul cu probleme.

Nu în ultimul rând, medicilor de familie li s-a cerut să informeze DSP Ilfov dacă observă apariția vreunui feneomen de îmbolnăvire ce ar putea avea cazualitate hidrică.

Până la scăderea nivelului pânzei freatice se recomandă populației să nu folosească apa din surse individuale aflate la mică adâncime – pentru băut sau prepararea hranei, ci numai în scop igienic! Se va consuma apă doar provenită de la rețeaua publică (distribuită în sistem centralizat), apa îmbuteliată sau alte surse verificate permanent.

Despre inundațiile din perimetrul localităților menționate anterior puteți citi mai multe detalii aici!