Noile prevederi îi avantajează pe producători
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, pe 19 martie 2018, un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Noile prevederi îi avantajează pe micii fermieri și-i descurajează pe samsarii din piețe.
Principalele modificări ale legii
Producătorii agricoli au obligaţia afișării la locul de vânzare a etichetei de produs, care conţine toate informaţiile. Eticheta produsului trebuie confecționată dintr-un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înţeles trebuie să conțină următoarele informații: numele și prenumele/denumirea producătorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obţinerii produsului; preţul de vânzare.
Producătorii agricoli au obligaţia să afișeze vizibil la locul de vânzare următoarele documente:
▪ copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;
▪ copie după certificatului de înregistrare la registrul comerţului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi.
Supravegherea afișării documentelor de către producătorii agricoli este în sarcina administratorului pieţei. Neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.
Atestatul de producător va cuprinde informaţii privind numele, prenumele și datele de identificare ale producătorului agricol, pe baza datelor din registrul agricol. Valabilitatea atestatului de producător este de 7 ani de la data emiterii și se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, care optează pentru desfășurarea unei activităţi economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este valabil 7 ani și se eliberează de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul/ferma/gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, după verificarea existenţei atestatului de producător, verificarea faptică în teren a existenţei produsului/produselor supus/supuse comercializării și după obţinerea avizului consultativ de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, sau de la entităţile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condiţiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.395