În ultimele zile, cazurile de pestă porcină africană s-au înmulțit în România. Sunt afectate, în special, județe aflate în vecinătatea granițelor țării, printre care se numără Arad, Tulcea sau Brăila.

În acest context, Gheorghe Onțanu, şef al Departamentului pentru Agricultură şi Sănătate Animală ADER, avertizează că România ar putea avea interzis la exportul de porcine. UE a trimis experţi la Bucureşti.

În cursul zilei de 28 iunie a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane (PPA) într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, prin buletin de analiză oficial, emis de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA).

Este pentru prima oară când se confirmă această boală într-o exploataţie comercială de creştere a porcilor din România, anul trecut fiind diagnosticat primul focar de pestă porcină africană în România, dar ­într-o gospodărie a populaţiei din judeţul Satu Mare. UE a trimis deja experţi la Bucureşti, măsurile de carantină fiind foarte dure şi costisitoare.

Potrivit specialistului în sănătate animală, ­Gheorghe Onţanu, România riscă pierderea statusului de ţară indemnă la pesta porcină clasică şi, în consecinţă, interzicerea, pentru România, a comerţului intracomunitar şi a exportului către ţările terţe cu porcine vii, produse şi subproduse de porcine, pe o perioadă mare de timp.

Măsuri pentru protejarea animalelor

Pentru a proteja por­cii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri:

● nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

● creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; ● nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; ● dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

● nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

● nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

● nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.410