În două regiuni ale Bulgariei – Yambol şi Burgas – au fost confirmate primele focare de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/. În România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare.

În aceste condiţii, ANSVSA a interzis expedierea/achiziţionarea de rumegătoare mici şi material seminal, ovule şi embrioni de la rumegătoare mici şi introducerea acestora pe teritoriul României din Bulgaria, respectiv din comunele Bolyarovo şi Elhovo din regiunea Yambol şi din comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo şi Tsarevo din regiunea Burgas. Ambele regiuni se află în apropierea graniţei Bulgariei cu Turcia.

Atenție la instrucțiunile ANSVSA

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. De asemenea, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. Specialiştii sanitari-veterinari precizează că pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. De asemenea, au fost intensificate acţiunile de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării, iar medicii veterinari au fost instruiţi cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală, în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (OIE).

Controale la punctele de frontieră

Nu în ultimul rând, au fost întărite controalele în punctele de trecere la frontieră în ceea ce priveşte transporturile de rumegătoare din Bulgaria şi Turcia, având în vedere că ultimele animale la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigaţiilor de laborator. Anul trecut, România s-a situat pe locul patru în rândul Statelor Membre, după Regatul Unit, Spania şi Grecia la efectivele de ovine şi caprine deţinute, cu un total de 11485 milioane de capete, relevă datele Institutului Naţional de Statistică. Exceptând anul 2010, aceste efective au înregistrat creşteri în fiecare an, în 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe ori şi capre faţă de anul 2006.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.416