Două sute de copii insulino-dependenți din București și 28 de județe ale țării vor beneficia de monitorizare și tratament bazate pe o aplicație ce folosește Inteligența Artificială și algoritmii de tip “Machine Learning”. Noul sistem de tratament se derulează grație unui proiect lansat de Asociația Sprijin pentru Diabet, cu sprijinul Fundației Vodafone România, prin programul Connecting for Good, ediția 2018-2019.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 419, ediția print

 

Noua aplicație este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România și face parte dintr-un sistem de telemedicină unic în țară, care permite renunțarea la testele zilnice prin înțepătură, necesare pentru determinarea glicemiei. Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmări optimizarea aplicației. Noul sistem este dezvoltat în cadrul primului Centru de telemedicină în diabetul pediatric din România. Proiectul care include dezvoltarea aplicației a primit o finanțare din partea Fundației Vodafone România de 414.000 de lei și reprezintă a patra etapă a parteneriatului cu Asociația Sprijin pentru Diabet. În această etapă, vor fi în continuare sprijinite activitățile derulate până acum, care acoperă monitorizarea copiilor aflați în evidența centrului, prin soluția de telemedicină, activitățile de educație terapeutică și alte acțiuni suport.

“Viitorul în medicină este aici, trebuie doar să ținem pasul cu el. În cadrul programului Connecting for Good, am pornit în anul 2015 cu introducerea senzorilor de glicemie și monitorizarea de la distanță a copiilor insulino-dependenți, un pas major în îngrijirea diabetului insulino-dependent pediatric. Am educat pacienți, părinți și medici în folosirea acestor dispozitive și sperăm ca rezultatele obținute și eforturile noastre să contribuie la aplicarea pe scară cât mai largă a acestui sistem de monitorizare și tratament, care să aducă îmbunătățirea calității vieții pentru cât mai mulți pacienți din întreaga țară”, spune dr. Mihaela Vlăiculescu, președintele Asociației Sprijin pentru Diabet.

 Crește performanța procesului de calculare și ajustare a dozelor de insulină

Integrarea Inteligenței Artficiale în tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica și va crește performanța procesului de calculare și ajustare a dozelor de insulină pentru fiecare pacient, proces continuu ce presupune, pe lângă durere fizică, includerea unei cantități foarte mari de date. În prezent, colectarea și analizarea acestor date revine copiilor aflați sub tratament, respectiv părinților lor. “Utilizarea aplicației va permite ajustarea corectă, informată, personalizată și sigură a tratamentului insulinic pentru cei 200 de copii. Variabilele pe care le colectează sistemul, cum ar fi nivelul glicemiei, cantitatea de carbohidrați din alimentație, nivelul de activitate, sunt evaluate exact pentru determinarea cantității de insulină care trebuie administrată fiecărui pacient. Dincolo de siguranța pe care o aduce din punct de vedere al tratamentului, aplicația permite includerea în acest sistem a unui număr mare de pacienți”, explică Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

 Peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei, achiziționate în trei ani

De la începutul parteneriatului, în iunie 2015, sprijinul acordat de cele două organizații pentru îngrijirea copiilor insulino-dependenți a inclus achiziția a peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei și 20 de pompe de insulină wireless. Valoarea totală a proiectului, până în prezent, se ridică la peste 2,2 milioane de lei.

 Majoritatea micilor pacienți sunt dependenți de insulină

Diabetul este o boală în care nivelul de glucoză din sânge crește exagerat de mult, ducând la un deficit de insulină, substanță secretată de pancreas. Deși este încă neclară cauza apariției afecțiunii la copii, se crede că ea este favorizată de o predispoziție imună. În cele mai multe cazuri, afecțiunea apare pe fondul distrugerii autoimune a celulelor pancresului care secretă în mod normal insulina. Din păcate, ei au nevoie de injecții cu insulină pe parcursul întregii vieți. Există, însă, și situații în care specialistul recomandă utilizarea unei pompe de insulină. Potrivit medicilor, majoritatea copiilor care se confruntă cu o asemenea problemă de sănătate au sub 16 ani.

Cum poate fi descoperit, de timpuriu, diabetul la copii

O serie de analize de sȃnge sau de teste de urinǎ duc la depistarea diabetului juvenil. Proba de urină arată nivelul de glucoză și cetone, iar testul de sȃnge măsoară cantitatea de glucoză din sânge. Dacă se efectuează și un test de toleranță la glucoză, acesta arată capacitatea organismului de a procesa glucoza. În timpul acestui test, nivelul de zahăr din sânge și urină sunt monitorizate timp de trei ore, după ce a fost consumatǎ o soluţie cu un nivel de glucozǎ ridicat.

Ce se întâmplă dacă nu se administrează tratamentul corect și în timp util

În lipsa diagnosticului și a administrării tratamentului adecvat, micii pacienți pot fi expuși unui risc mai mare de a suferi leziuni. În cazul în care ajung să dezvolte leziuni la nivelul ochilor, ei riscă să facă retinopatie diabetică. Leziunile de la nivelul vaselor de sânge le cresc riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Tot la capitolul complicații intră și leziunile nervilor care duc la apariția piciorului diabetic sau la tulburări digestive severe. Ca și adulții, copiii diabetici care suferă leziuni la nivelul rinichilor sunt predispuși la insuficiență renală.