Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează, prin centrele județene, cu privire la datele calendaristice de care depinde achitarea plăților directe pentru anul 2018.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că în această perioadă se desfășoară controalele pe teren ale APIA în toată țara, urmând ca începând cu data de 16 octombrie să înceapă plata avansului din subvențiile pe anul 2018. Daea a precizat că anul acesta se va achita o primă tranșă cu o valoare de 70% din subvenția APIA inclusiv fermierilor care se ocupă cu creșterea animalelor.
Activități APIA
● 31 august 2018 – a fost termenul limită de vizare a carnetelor de rentier agricol pentru anul 2017;
● 3 septembrie 2018 – termenul limită de depunere a adeverințelor SCZ pentru ovine/caprine;
● 15 septembrie – exportul rezultatelor de teledetecție de la prestatorul de servicii;
● 20 septembrie – finalizarea activităților de inspecție în cadrul Programului de distribuție a produselor în școli, inclusiv măsuri educative;
● 30 septembrie – finalizarea activității de control, Campania 2018;
● 16 octombrie – demararea plăților pentru avansul APIA;
● 1 decembrie – demararea plăților integrale APIA pe 2018.
Plăți pentru creșterea animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, începând din data de 05.09.2018, Centrele judeţene APIA au demarat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferent lunii iunie și trimestrului II/2018.
Suma totală autorizată la plată este de 15.409.975,36 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 80 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.
Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în spații protejate, plătit în septembrie
Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în spații protejate (sere și solare), în valoare de 7.059,8228 euro/ha nu a fost încă achitat, deși termenul pentru demararea acestei plăți era de 30 iunie. Situația a apărut ca urmare a „contopirii” sprijinului cuplat pentru legume cultivate în sere cu cel pentru legume în solar. Această schimbare a dat peste cap calculele din sistemul informatic. Prin urmare, niciun cultivator nu are decizie de plată pentru această schemă de plată și există discuții cu privire la recalcularea cuantumului inițial, care ar putea chiar crește semnificativ.
Sprijinul cuplat pentru campania 2017 se plătește pentru legume cultivate în sere și solare: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilofv, nr.419