Fără îndoială, cireșele sunt în topul celor mai căutate fructe în această lună. Nici nu este de mirare. Ele ne aduc vara în suflet și nu sunt doar gustoase, ci și foarte sănătoase. Înzestrate cu o mulţime de proprietăţi terapeutice, micuţele fructe roșii au capacitatea de a ne ţine departe de multe boli și de a ne ajuta să trecem mai ușor peste simptomele altora. Iată doar câteva motive ca să le introducem în dieta noastră zilnică, în acest sezon!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 502, ediția print

 Ne ajută să dormim bine 

Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ne reglează ciclul de odihnă. Dacă suplimentele de melatonină din comerţ vin cu o serie de efecte secundare asupra organismului nostru, cum ar fi dureri de cap, greaţă, vise ciudate și ameţeală, cireșele ne feresc de toate astea. Mai mult, ele ne dau o stare de liniște care ne asigură un somn profund, odihnitor. Important este să mâncăm cireșe cu o oră înainte de culcare.

Ne protejează inima, prevenind formarea cheagurilor de sânge 

Tot melatonina este repsonsabilă și de accidentele cardiovasculare, atunci când se află într-o cantitate mică în organism. De asemenea, polifenolul, un compus prezent în cireșe ne este benefic în procesul de prevenire a formării cheagurilor de sânge. Și antocianina care intră în compoziţia chimică a acestor fructe ne protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce amplifică capacitatea cireșelor de a ne ajuta la prevenirea formării de placă arterială.

Ne feresc de demenţă

Compușii menţionaţi anterior ne asigură și o bună funcţionare a creierului. Aceștia ne protejează celulele creierului de stresul oxidativ, prevenind astfel diferite forme de demenţă. 

Ne ajută în bolile inflamatorii 

Cireșele constituie și un remediu excelent pentru afecţiunile inflamatorii. Potrivit specialiștilor, antocianinele din compoziţia lor reduc inflamarea aproape la fel de bine ca medicamentele prescrise de doctor. Cel mai mare câștig este, însă, faptul că, spre deosebire de medicamente, micuţele fructe nu au efecte adverse. 

Ne ameliorează durerile musculare 

Gustoasele fructe ne sunt de un real folos și atunci când avem dureri musculare. Efectul a fost observat în cazul atleţilor care au dezvoltat dureri post-antrenament după ce au alergat pe distanţe lungi și care au făcut antrenament de forţă mai multe zile la rând. Pe lângă diminuarea durerii a fost nevoie și de un timp mai scurt destinat refacerii musculare.   

 Ne sunt aliate în lupta cu cancerul 

Printre efectele benefice pe care le au cireșele asupra organismului nostru, se numără și prevenirea și tratarea cancerului de colon.  Antocianinele din fructe reduc ritmul de creștere a celulelor canceroase și stimulează distrugerea lor.

 

Reţete pe alese, de la bucătari culese!

Fresh de cireșe 

Ingrediente: 

650 gr de cireșe, 

7 linguri de zahăr,

3 căni de apă plată, 

2 steluţe de anason, 

O jumătate de lămâie. 

Mod de preparare: Spălăm bine cireșele, le îndepărtăm codițele și le scoatem sâmburii. Le punem în blender, adăugăm zahărul și le zdrobim. Într-un bol punem piureul de cireșe și apa. Un sfert din lămâie o stoarcem, iar restul o tăiem felii. Amestecăm totul cu o lingură de lemn, adăugăm și steluţele de anason, acoperim bolul și îl lăsăm la frigider peste noapte. A doua zi îl strecurăm, îl punem în sticlă și îl păstrăm la frigider. Se poate servi cu cuburi de gheaţă și frunze de mentă.

Supă de cireșe  

Ingrediente: 

4 linguri de smântână,

4 linguri de zahăr, 

2 linguri de făină, 

1 kg de cireșe. 

Mod de preparare: Începem prin a trece cireșele prin jet de apă. Apoi scoatem sâmburii și punem fructele la fiert în doi litri de apă rece, timp de 10-15 minute, cu două linguri de zahăr și puţină sare. Când fructele sunt fierte bine, amestecăm făina cu restul de zahăr și o turnăm în supă, amestecând să nu se facă cocoloașe. O lăsăm să mai fiarbă cam cinci minute și o dregem cu smântână sau iaurt. Se servește cu crutoane. 

Salată de castraveţi cu cireșe și brânză de capră 

Ingrediente:  

5 castraveţi, 

O mână de cireșe, 

Brânză de capră (după gust), 

O jumătate de lămâie, 

Ulei de măsline, 

Sare și piper, după gust. 

Mod de preparare: Spălăm castraveţii și cireșele. Castraveţii îi tăiem pe lung, apoi, felii cam de un centimetru lungime. Adăugăm cireșele tăiate în jumătăţi și brânza de capră (după preferinţe, brânza de capră poate fi inlocuită cu un alt fel de brânză, dar acest sortiment merge cel mai bine cu cireșele). Punem un pic de ulei de măsline și zeama de lămâie sau puţin oţet balsamic. Apoi condimentăm cu sare și piper, după gust.