Agricultura ecologică
Pentru obţinerea sprijinului financiar, fermierii care vor să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică anul acesta mai au la dispoziţie două săptămâni, data limită anunţată de Asociaţia Bio România fiind 29 august 2014. Aceştia trebuie să depună cereri pentru obţinerea acestui sprijin, care ar putea ajunge la peste 600 de euro, în anul 2015, pentru fermierii aflaţi în perioada de conversie.
Aceste recomandări se adresează, în special, fermierilor mici şi mijlocii. Ajutorul pentru agricultura ecologică va fi plătit până la 30 iunie 2015, conform HG 759/2010. „La solicitarea repetată a Asociaţiei Bio România, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat şi obţinut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei ce va fi distribuită fermierilor care intră în conversie în anul 2014”, a declarat Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio România.
Sprijin pentru reconversie de până la 600 de euro
Potrivit Asociaţiei Bio România, fermierii aflaţi în perioada de conversie ar putea primi, în 2015, peste 600 de euro, conform HG 759/2010. De asemenea, reprezentanţii Bio România afirmă că pe lângă subvenţia pe care o vor primi pentru conversie, începând din 2015 şi până în anul 2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurală, „agricultura ecologică va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcţie de tipul de cultură”.
În viitorul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro, a anunţat la finele lunii aprilie secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.
România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.