• 18 dintre acestea nu pot fi înlocuite pentru că nu au echivalent terapeutic

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) avertizează! 70 de medicamente „riscă să dispară” din farmacii, 18 dintre ele neavând alternativă terapeutică.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 474, ediția print

Schimbarea tratamentului este o decizie „cu consecințe multiple” asupra sănătății fizice și psihice a persoanei care trăiește cu o boală, iar această hotărâre trebuie să fie luată „exclusiv” de medic și de pacient, atenționează reprezentanții asociației. „Pacienții români au nevoie ca cele 70 de medicamente să rămână în farmacii, iar tratamentul lor să nu fie întrerupt. Medicii și societățile profesionale trebuie să fie și ei implicați în luarea acestor măsuri, pentru că schimbarea tratamentului a zeci de mii de pacienți este un lucru complicat, sensibil și necesită timp”, avertizează membrii ANPP.
Pentru a evita sincopele în tratamentul bolilor grave, responsabile de cele mai multe decese, asociația face apel la Ministerul Sănătății să nu dea curs legilor care pot pune în pericol viața pacienților. „Solicităm Ministerului Sănătății să renunțe la proiecte legislative care pun în balanță viața pacientului cu diabet, cu boală cardiovasculară sau oncologică și împreună cu reprezentanți ai pacienților și ai medicilor să fie deschiși la găsirea de soluții viabile care să asigure un acces continuu la tratamentele necesare pentru fiecare pacient”, spun reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. ANPP este o asociație care luptă pentru promovarea și apărarea drepturilor pacienților și, mai ales, pentru accesul liber, imediat și necondiționat la tratament. Pentru cele 18 medicamente rămase fără alternativă terapeutică, la rândul său, Ministerul Sănătății a anunțat că a solicitat deja soluții din partea comsiilor de specialitate.